LITTERATUR 1 – TRE NORDISKE ROMANER

Dato/klokkeslæt

05/03/2024
10:00 - 12:00

Sted
Aktivitetshuset, Nørrealle 4B, Ebeltoft


Holdnummer: 1133
Datoer: 3 tirsdage: 5/3, 16/4, 7/5
Pris:
3 forelæsninger: 350 kr.     1 forelæsning: 125 kr.
2 forelæsninger:  250 kr
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Hans Jesper Højlund, tlf. 5187 1580, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Underviser: Ole Juul, forfatter og foredragsholder, tidl. sognepræst


TRE NORDISKE ROMANER, DER KREDSER OM KERNEN I DET AT VÆRE MENNESKE
OG MÅSKE STÅ VED ET NULPUNKT I LIVET

Over tre formiddage vil tre nordiske romaner fra nyere tid blive gennemgået og drøftet. Det er en fordel, men ikke en betingelse, at deltagerne på forhånd har læst bøgerne.

I de tre romaner er der et umiskendeligt tilhørsforhold til det land i Norden, som forfatteren kommer fra, samtidig med at romanerne er skrevet på en livs- og tilværelsestolkning, som er et studie værd.

Tidligere sognepræst, nu forfatter og foredragsholder, Ole Juul skriver om formen: ”I den første del af formiddagen vil jeg gennemgå den læste roman og trække hovedtemaer frem til drøftelse. Efter en kaffepause vil vi sammen drøfte de problemstillinger og temaer, som læsningen og gennemgangen har lagt op til.”


”FUGLENE”, AF TARJEI VESAAS (1957)

Dato: Tirsdag 5/3

Nordmanden Terje Vesaas’ roman (meget rost nyoversættelse) om rummeligheden overfor det anderledes menneske

Mattis bor med sin søster, Hege, på et lille sted nær skov og sø. Hans afhængighed og hengivenhed for Hege går som en varm strøm gennem hele romanen. Tanker og følelser skøjter igennem ham. Usikker som han er på sine oplevelser, skal han hele tiden konfrontere Hege med sin tågetale. Han tager varsler efter fuglene og deres adfærd. En trækkende sneppe hilses velkommen. Stor er Mattis’ sorg da sneppen bliver skudt.

Mattis er ikke meget værd som arbejdskraft, og han ved det godt. Alligevel behandles han med forståelse og overbærenhed af sine medmennesker. ”Jobbet” som færgemand bliver skæbnesvangert for Mattis. Mødet med to unge piger bringer ham langvarig lykke, hvorimod besøget af en skovhugger truer hans fortsatte eksistens.

Som læser følger man Mattis, hans både dybsindige og overfladiske tanker, og trods hans sendrægtighed i hverdagen kommer man helt ind til kerne af det at være et menneske.


”HVIDHED” AF JON FOSSE (2023)

Dato: Tirsdag 16/4

Jon Fosse, norsk nobelpristager i litteratur 2023

En mand kører en tur i skoven i sin bil, fordi han keder sig voldsomt. Han kører fast og forvilder sig dybt ind i skovens mørke og kulde. Her møder han en formløs, guddommelig skikkelse af skinnende, hvidt lys. Fortælleren befinder sig i et limbo imellem den konkrete virkelighed og mysticismens drømmeverden, i et balancepunkt imellem livet og døden.

”Hvidhed” er et skrift, der går hinsides den gængse erfaringsverden og åbner for en litteratur, der hensætter læseren i en slags meditativ og musikalsk trance fyldt med sætninger, der gentager sig, danser om sig selv og hænger sammen på en måde, som kun Fosse kan få dem til at gøre det. Den hvide skikkelse, som fortælleren møder, er tydeligvis Gud, da skikkelsen siger ”Jeg er den jeg er”, som er en utvetydig henvisning til det sted i Det gamle Testamente, hvor Gud/Jahve afslører sig med samme replik for Moses.

Det interessante i teksten er, at det ikke kun er en tematisering af noget metafysisk, men at det tillige bliver et forsøg på en aktivering af det med virkemidler, der er frydefulde og flerstemmige. Fosses litterære særegenhed går til grænsen af, hvad formen kan bære, men i hans univers er der plads til den slags.


”NED TIL HUNDENE” AF HELLE HELLE (2009)

Dato: Tirsdag 7/5

Helle Helle, dansk forfatter og modtager af et væld af litterære priser

Romanens fortæller, Bente, en midaldrende forfatter, har forladt sin hudlægemand og sidder ved et busstoppested i hjertet af ingenting med sin rullekuffert og leder efter et godt sted at græde. Hun er på alle måder strandet og befinder sig ved et nulpunkt i tilværelsen. Hun bliver samlet op af det unge piskesmældsramte par, John og Putte, der tager hende tillidsfuldt til sig og indlogerer hende først i deres hjørnesofa, senere i deres hverdag.

John og Putte lever et stille liv, hvor dagens højdepunkt kan være en tur til tanken efter linser og lottokuponer. Under opholdet hos de venlige fremmede begynder Bente langsomt at finde tilbage til sig selv. Hun hjælper til med små dagligdags gøremål, bl.a. passer hun de hunde, som romanens titel henviser til. Herved får hun en funktion, som man erfarer, hun har manglet.

Sidst i romanen modtager Putte et telefonopkald fra hudlægemanden, der spørger efter sin kone. Det eksistentielle spørgsmål er, om hun vil findes – eller hun allerede er fundet.

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementLITTERATUR 1 – TRE NORDISKE ROMANER

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk