Dato/klokkeslæt
31/03/2025
19:00 - 21:00
Sted
Aktivitetshuset, Nørrealle 4B, Ebeltoft
Holdnummer: 1251
Datoer: 2 mandage: 31/3, 28/4
Pris:
2 forelæsninger: 250 kr. 1 forelæsning: 125 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Hans Jesper Højlund, tlf. 5187 1580
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere
DET MODERNE TYRKIET
Dato: Mandag 31/3
Underviser: Deniz Serinci, journalist, forfatter og foredragsholder
Kemal Atatürk oprettede den tyrkiske republik den 29. oktober 1923, blev valgt til præsident og nedlagde dermed det Osmanniske Rige. Siden har sekularisterne og islamisterne kæmpet om, hvad det er for et Tyrkiet, de ønsker. Hvordan ser Tyrkiets moderne historie ud fra oprettelsen af republikken i 1923 med general Atatürk i spidsen og frem til i dag? Hvor er Tyrkiet på vej hen?
Tyrkiet har i flere årtier ønsket at blive medlem af EU. Hvordan er udsigterne til et tyrkisk medlemskab af den europæiske union?
Siden 1984 har Tyrkiet endvidere ligget i konflikt med kurderne. Den væbnede konflikt har kostet over 45.000 mennesker livet. Hvad er udsigterne til en løsning på den tyrkisk-kurdiske konflikt?
For 100 år siden drog de danske missionærer og sygeplejersker Karen Jeppe og Maria Jacobsen til Tyrkiet og reddede 2000 armenske kvinder og børn ud af fangenskab under det armenske folkemord. I 1927 og 1950 fik de kongehusets guldmedaljer for deres indsats. Deniz Serinci har fundet Jeppe og Jacobsens dagbøger fra dengang, hvor de to kvinder – med livet som indsats – gemte armenierne under deres gulvbrædder i Tyrkiet og befriede sexslaver. Hvorfor må man ikke kalde begivenhederne fra dengang et ”folkemord” i Tyrkiet i dag?
Kom og bliv klogere på disse og mange andre spørgsmål når journalist og forfatter Deniz Serinci gæster Folkeuniversitetet.
TYRKIET MELLEM EUROPA OG ASIEN
Dato: Mandag 28/4 (oprindelig planlagt til 18/11/24)
Underviser: Historiker Mathias Findalen
Mathias Findalen er historiker og tidligere ekstern lektor på Mellemøststudier på Københavns Universitet. Han har også været rådgiver på ambassaden i Tyrkiet og har kommenteret på tyrkiske forhold i danske medier i ti år.
Om foredraget siger Mathias Findalen: ”Vi vil sætte fokus på Tyrkiet de seneste ca. 20 år under Recep Tayyib Erdoğan – en kontroversiel politiker, som splitter den tyrkiske befolkning. Vi vil både komme omkring religionens og nationalismens betydning i tyrkiske politik, flygtningesituationen, forholdet til EU, NATO og Putin samt det kurdiske forhold.”
I øvrigt vil aftenen i høj grad tage udgangspunkt i Mathias Findalens anmelderroste bog ”Det Tyrkiet der splitter”.