ROM – DEN EVIGE STAD

Dato/klokkeslæt

12/09/2024
19:00 - 21:00

Sted
Aktivitetshuset, Nørrealle 4B, Ebeltoft


Holdnummer: 1204
Datoer: 4 torsdage: 12/9 19/9, 24/10, 31/10
Pris:
4 forelæsninger: 450 kr.     2 forelæsninger: 250 kr.
3 forelæsninger: 375 kr.     1 forelæsning:     125 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Underviser: Hver aften ─ nyt emne ─ ny forelæser


Det er nu sjette gang at vi sætter fokus på en af Europas storbyer. I denne sæson er det Rom – også kendt som ”Den Evige Stad”. Byen var hjertet af det mægtige romerske imperium og indeholder formodentlig flere verdensberømte historiske mindesmærker og monumenter end alle andre byer i verden. Den er også stedet, hvor alle veje fører hen!

Vi hører om byen i Antikken, om dens kirker, dens senere historie og om filmindustrien.



STORBYEN ROM –
FRA REPUBLIK TIL KEJSERTID

Dato: Torsdag 12/9
Underviser: Tønnes Bekker-Nielsen, lektor emeritus, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber, Syddansk Universitet

Colosseum

Det Rom, som Romulus og Remus skal have grundlagt, var ikke meget andet end en klynge hytter ved Tiberen, men i de sidste tre århundreder f.Kr. udviklede byen sig som hovedstad i et imperium, der på sit højdepunkt i 100-tallet e.Kr. strakte sig fra Skotland til Rødehavet.

Takket være indtægterne fra provinserne kunne kejserne fordoble byens areal og udsmykke den med pragtfulde pladser, kolonnader og templer, forsyne den med rent drikkevand i rigelige mængder og tilbyde byens borgere et bredt udvalg af fritidsfornøjelser, fra varme bade i de store badeanstalter til gladiatorkampe i amfiteatret.


 

ROMS KIRKER

Dato: Torsdag 19/9
Underviser: Tønnes Bekker-Nielsen, lektor emeritus, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber, Syddansk Universitet

San Clemente-kirken

Kirkerne har været en integreret del af Roms bybillede siden 300-tallet, og kirkeårets helgendage og fester en integreret del af romernes liv langt op i nyere tid. I middelalderen bragte strømmen af pilgrimme udefra nye impulser og gode penge til byen. Et lavpunkt nåede Rom i årene 1309-1377, hvor paverne residerede i Avignon, men derfra gik det atter fremad, og i senrenæssancen gav en række af energiske byggende og byplanlæggende paver Rom den form, byen stadig har i dag. Der er i dag mere end 400 aktive kirker.

I dette foredrag vil vi besøge et udvalg af Roms mange historiske kirker, afsluttende med Peterskirken.


 

FILM FRA ROM – ROM PÅ FILM

Dato: Torsdag 24/10
Underviser: Jakob Isak Nielsen, lektor, ph.d., Institut for kommunikation og kultur – medievidenskab, Aarhus Universitet

Anita Ekberg i “La dolce vita”

I 1937 blev det store filmstudie Cinecittà grundlagt i Rom af Benito Mussolini med henblik på produktion af propagandafilm. Efter 2. Verdenskrig kom et opgør med fascismens løgne og hykleri i form af neorealisme, der satte fokus på hverdagens begivenheder i de lavere sociale lag. Blandt hovedværkerne var Rossellinis ”Roma città aperta” (1945, ”Rom aaben By”) og De Sicas ”Ladri di biciclette” (1948, ”Cykeltyven”).

Flere store amerikanske filmproduktioner blev indspillet i Cinecittà i 1950’erne, men senere blev studiet mest associeret med Federico Fellini samt andre særegne instruktører som f.eks. Pier Paolo Pasolini og Bernardo Bertolucci. En af de mest berømte film fra denne periode er Fellinis ”La dolce vita” (1960, ”Det søde liv”) der blev bedømt som amoralsk af den katolske kirke, men blev en international succes.

Vi får et indblik i flere af de mange film, der blev produceret i Rom eller handler om Rom, når Jakob Isak Nielsen gæster os for fjerde gang. Han har tidligere holdt foredrag for Senior-akademiet om film fra Australien, Mexico og Venedig.


 

DET ITALIENSKE ROM FRA LANDETS SAMLING TIL EFTER MUSSOLINIS FALD UNDER ANDEN VERDENSKRIG

Dato: Torsdag 31/10
Underviser: Nils Arne Sørensen, professor emeritus i moderne historie (Syddansk Universitet) og bl.a. forfatter til bogen ”Rom – Evighedernes By”

Vittorio Emanuele 2-monument

I 1870 blev Rom Italiens hovedstad, og byens nye magthavere havde store ambitioner. Rom skulle gøres moderne, men nationalstaten skulle også gøres synlig i en by, hvor det ellers ikke skortede på monumenter og historie. I de næste 50 år blev Rom meget større, fik moderne infrastrukturer og blev fyldt med referencer til det nye, samlede Italien og dets helte.

Denne proces fortsatte, da fascisterne overtog magten i Italien. De ville genrejse Italien som stormagt og havde ambitioner om at skabe et nyt Romerrige. Som led i disse ambitioner begyndte de at forandre byen Rom, hvor de både ville synliggøre den romerske fortid, men også byggede nye rammer for deres projekt om at skabe et moderne fascistisk samfund.

Forelæsningen vil fortælle om, hvordan Roms nye magthavere på 70 år drastisk forandrede byen – forandringer der for de flestes vedkommende fortsat sætter sit præg på den by, vi kender i dag.

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementROM – DEN EVIGE STAD

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk