Dato/klokkeslæt
20/02/2025
19:00 - 21:00
Sted
Aktivitetshuset, Nørrealle 4B, Ebeltoft
Holdnummer: 1265
Datoer: To torsdage: 20/2, 2/3
Pris:
2 forelæsninger: 250 kr. 1 forelæsning: 125 kr.
Oplys dato ifm. tilmelding ved valg af en enkelt forelæsning
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Underviser: Preben Clausen, seniorforsker, ph.d., Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Fuglene udgør den største gruppe af landlevende hvirveldyr, og de er allestedsnærværende. En af årsagerne til fuglenes succes er deres flyveevne, der har hjulpet dem til at udnytte ressourcer, der ligger langt fra hinanden. Denne mulighed har medført et evolutionært pres i udviklingen af fuglenes anatomi, fysiologi og adfærd.
I de to foredrag gennemgår vi aspekter af fuglenes biologi, herunder artsdannelse, deres evne til at trække langt og navigere undervejs, hvorved deres levesteder i en årscyklus kan ligge ufatteligt langt fra hinanden.
OM FUGLENES OPRINDELSE, ARTSDANNELSE, SLÆGTSFORHOLD OG TAXONOMI
Dato: Torsdag 20/2
Fuglene er de overlevende dinosaurer efter meteornedslaget for 66-65 mio. år siden på Yucatan. I foredraget ser vi på hvordan arter opstår og udviklingen af de nu godt 10.000 fuglearter, samt hører om udviklingen i forståelsen af slægtskab, fra Carl von Linné til den moderne molekylærbiologi.
Flyvning har været stærkt medvirkende til den succes fuglene har haft. I foredraget ser vi på de mekanismer fuglene anvender, når de flyver, og de mange anatomiske og fysiologiske tilpasninger, der har været nødvendige, for at gøre fuglene til de uovertrufne flyvere, de er.
OM FUGLETRÆKKET, ORIENTERING OG NAVIGATION
Dato: Torsdag 2/3
På verdensplan er ca. 20 % af fuglearterne trækfugle. I Danmark er tallet betydeligt højere. En af årsagerne til at fuglene klarer sig så godt, er deres flyveevne, der gør dem i stand til hurtigt at kunne bevæge sig hen, hvor der er tilstrækkeligt med føderessourcer.
Det er imponerende afstande, som mange arter tilbagelægger hvert år. Nogle havterner trækker op imod 100.000 kilometer om året, men også småfugle som stenpikkere, der yngler cirkumpolart, men alle overvintrer i Sahelbæltet syd for Sahara. Det er fysisk krævende, men ikke mindre imponerende, at de kan finde vej fra yngleområde til vinterkvarter, og ramme nøjagtigt den samme lokalitet.