VULKANER OG SAMFUND GENNEM TIDERNE

Rønde Gymnasium, Kr. Herskindsvej 6, lokal GeoboXen, Rønde

Holdnummer: 1227 til dette arrangement
Dato: Tirsdag 13/11
Pris: Gratis deltagelse, men benyt venligst tilmelding. Der er mulighed for at købe kaffe og kage.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Rektor Sven Gaardbo, Rønde Gymnasium, tlf. 8637 1977, Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Undervisere: Professor i geoscience Christian Tegner, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, og professor I miljøhumaniora Felix Riede, Institut for Kultur og Samfund og Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Ønskes deltagelse i alle 4 livestreamingarrangementer tilmeldes under hvert emne.

LIVESTREAMING FRA SØAUDITORIERNE, AARHUS UNIVERSITET

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? I dette foredrag vil du høre tre udvalgte casestudier af netop hvordan vulkaner har påvirket samfund.

Med udgangspunkt i de seneste års forskning sætter de to forskere geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne: udbruddet af vulkanen Laacher See i Tyskland for 13.000 år siden, vulkanudbruddet på øen Santorini i Middelhavet for knap 3.600 år siden samt på en stribe sammenfaldende vulkanudbrud i det sjette århundrede af vores egen tid.

Det er ikke svært at regne ud, at planter, dyr og mennesker, som levede i nærheden af disse voldsomme katastrofer, blev voldsomt påvirket, men meget tyder på, at vulkanernes arm til tider var meget lang: Evidens fra is-kerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre. I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande – på godt og ondt.

13/11/2018

Rønde Gymnasium, Kr. Herskindsvej 6, lokal GeoboXen, Rønde