VORES UROLIGE KLODE

Dato/klokkeslæt

19/03/2019
18:45 - 21:00

Sted
Rønde Gymnasium, Kr. Herskindsvej 6, lokal GeoboXen, Rønde


Holdnummer: 1272
Dato: Tirsdag 19/3
Pris: Gratis deltagelse, men benyt venligst tilmelding. Rønde Gymnasium er vært ved en kop kaffe.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Rektor Sven Gaardbo, Rønde Gymnasium, tlf. 8637 1977, Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833,
og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Underviser: lektor i geofysik Bo Holm Jacobsen, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

Ønskes deltagelse i alle fire livestreaming arrangementer, tilmeldes under hvert emne


Jordskælv, Taiwan, 6. februar 2016

Det er klodens urolighed, som holder Jordens overflade beboelig og smuk for væsener som os. Men i en verden, hvor mennesket i stigende grad er herre over sine eksistensvilkår, står jordskælv og tsunamier tilbage som nogle særligt voldsomme og uforudsigelige trusler, som vi gerne vil forstå for bedre at kunne beskytte liv, ejendom og infrastruktur.

Du vil få at se, hvordan høj-præcise GPS-målinger og radarsatellit-målinger kombineres med klassiske geologiske undersøgelser og nu giver bedre mulighed for at forudsige risikoen for jordskælv.

Computerberegning af jordskælvsbølger kombineres med modeller af bygninger for at forbedre sikkerheden indendørs. Og computernetværk sammenkobler seismometre til hurtig varsling af borgere, når jordskælvet faktisk går i gang, og en eventuel tsunami er på vej. På denne måde er konsekvenserne ved jordrystelser stærkt reduceret i de egne, hvor der er råd til at bygge rigtigt. Tsunamier er derimod stadig svære at værne sig imod.

En positiv sideeffekt af jordskælvsbølger er, at de også spiller den centrale rolle i forskernes forståelse af Jordens indre: Et globalt net af tusinder af seismometre danner samlet set det indadrettede ”Hubble-teleskop”, som giver meget detaljerede billeder af Jordens indre struktur, og det giver os indsigt i den ”motor”, som former oceaner, bjergkæder og vulkaner.

Under foredraget får du lejlighed til at lytte til jordskælv og forske lidt med ørerne: Kan man høre, om Jorden er smeltet indeni?


 


Reservering og tilmelding

Tilmeldinger er lukket til denne event. Hvis der er oprettet venteliste, kan du læse om dette i teksten her over.

 


Du er her: ForsideArrangementVORES UROLIGE KLODE

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk