VIDEN OM VAND

Dato/klokkeslæt

29/10/2019
18:45 - 21:00

Sted
Rønde Gymnasium, lokale GeoboXen, Kr. Herskindsvej 6, Rønde


Dato: Tirsdag 29/10
Pris: Gratis deltagelse – tilmelding ikke nødvendig. Der er mulighed for at købe kaffe og kage.
Kontaktpersoner: Rektor Sven Gaardbo, Rønde Gymnasium, tlf. 8637 1977, Mona Thomassen, tlf. 6178 2697, og Joy Klein, tlf. 8636 7160

Underviser: Professor i fysisk kemi Søren Rud Keiding, Institut for Kemi, Aarhus Universitet


LIVESTREAMING FRA SØAUDITORIERNE, AARHUS UNIVERSITET

Når vi søger efter liv i universet, leder vi efter vand, da det er grundlaget for alle de livsformer vi kender – f.eks. udgør vandmolekyler 75 % af vores krop. Selvom vandmolekylets kemiske formel, H2O, er simpel og kendt af næsten alle, så er vand alligevel det mest forunderlige af alle stoffer. Hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber – dermed også forståelsen af vandets betydning for liv – ligger ikke i det enkelte vandmolekyle, men i samspillet mellem vandmolekylerne.

Ved brug af ny laserteknik, med blandt andet ultrakorte laserpulser, har forskerne fået ny indsigt i, hvordan de enkelte vandmolekyler bevæger sig, og forskerne har fået viden om det komplicerede samspil mellem molekylerne. Med denne viden forstår vi bedre de mange biologiske processer, hvor vandmolekylet spiller en afgørende rolle – f.eks. i planternes fotosyntese, i øjets synssans og i at beskytte cellernes DNA.

Det er også vands usædvanlige egenskaber, der er afgørende for Jordens klima og den måde Solens energi fordeles på Jordkloden. Du vil støde på begreber som kemisk binding, energi, varmekapacitet, overfladespænding samt fotoner og få en større forståelse af hvorfor vand har så stor betydning for os og vores klode.

DET ER IKKE LÆNGERE NØDVENDIGT AT MELDE SIG TIL LIVESTREAMING-ARRANGEMENTER.
SE BORT FRA NEDENSTÅENDE TILMELDINGSFELT – MØD BARE OP!


 


Du er her: ForsideArrangementVIDEN OM VAND

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk