VAN GOGH, OLAFUR ELIASSON, ANNA ANCHER, RICHARD MORTENSEN

31/05/2020

Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft

Dato: 3 tirsdage: 31/3, 14/4, 28/4 – ALLE FORELÆSNINGER ER UDSAT TIL EFTERÅRSSÆSONEN

FOR AT SIKRE AT ARRANGEMENTET IKKE “FALDER UD” AF SYSTEMET, ER DATOEN ÆNDRET FORELØBIG TIL 31. MAJ

1 forelæsning:    100 kr.

Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner (ikke for tilmelding): Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere

Vi har – af praktiske grunde og på grund af den viden disse forelæsere besidder – i tre tilfælde valgt samme forelæser til mandag aften hhv. tirsdag formiddag. Der er tradition for at vi vælger en kunstner, som er aktuel med en udstilling i løbet af året. Det er på hhv. Statens Museum for Kunst (Anna Ancher) og på Esbjerg Kunstmuseum (Richard Mortensen). Derudover håber vi at kunne opfylde manges ønsker om at fordybe sig mere i Olafur Eliasson – bl.a. om hans værk i Vejle, som vi håber at kunne besøge en dag.

VINCENT VAN GOGH

Dato: Tirsdag 3/3
Underviser: Rasmus Chr. Olsen, mag.art.

La nuit étoilée (1889)

Den hollandske kunstner Vincent van Gogh er en af kunstens martrede helte. Han levede hårdt og døde ung, men næppe nogen kunstner favnede så bredt som ham. Han gennemgik flere stilretninger i sin korte tiårige karriere end de fleste kunstnere når på et helt liv. Men han endte med en stil, der var helt hans egen.

Myterne om ham er mange: Han skar sit øre af – eller gjorde han? Han endte med at skyde sig selv – eller gjorde han nu også det? Det siges også om ham, at hans hvirvlende billeder afspejler hans sindssyge, hvilket er en grov underkendelse og forfladigelse af hans talent.

Foredraget vil tegne et billede af mennesket van Gogh og sætte ham i kunstnerisk perspektiv i den tid, han levede i.

OLAFUR ELIASSON

Dato: Tirsdag 31/3
Underviser: Kunstkritiker Lisbeth Bonde

New York City Waterfalls (2008)

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson (født 1967) er en af de mest produktive og visionære kunstnere i verden. Ikke mindre end 2,2 mio. mennesker oplevede hans store installation til Tate Modern Turbine Hall “The Weather Project” i vinteren 2003-4. I hans Studio Eliasson i Berlin arbejder over 100 dygtige medarbejdere med højst forskellige faglige baggrunde for at realisere hans mange ideer.

I 2014 etablerede han også tegnestuen SOS (Studio Other Spaces), som ledes af den tyske arkitekt Sebastian Behmann. I 2018 blev teamets første selvstændige bygningsværk afsløret: Fjordenhus i Vejle Fjord – Kirk Kapital A/S’ firma-domicil. Det er en ikonisk bygning, der hurtigt er blevet Vejle bys nye vartegn og stolthed. Sidste år åbnede restauranten LYST på førstesalen i samme bygning. Fra borde, belysning og stole og helt ned til service og bestik har Olafur Eliasson udtænkt et nyt og revolutionerende design, som får gæsterne til at spise langsommere og give råvarerne større opmærksomhed i bæredygtighedens navn.

Kendt er han også for sit regnbueværk på taget af ARoS i Aarhus: “Your Rainbow Panorama”, som har forandret Aarhus’ skyline for altid. Og for facadebearbejdningen på Harpa – Reykjaviks opera og kongreshus. Foredraget vil gennemgå Olafur Eliassons kunstneriske udvikling fra den spæde begyndelse til i dag.

ANNA ANCHER

Dato: Tirsdag 14/4
Underviser: Lilian Munk Rösing, lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, litteraturkritiker ved Politiken

I foredraget vil Lilian Munk Rösing præsentere sin anmelderroste bog om Anna Ancher.

Det handler om at få sit eget rum. Og om at “lære at se”. Det handler om farver. Det handler om hvordan Anna Ancher formår at indfange lyset stofligt, med tyk farve og grove penselstrøg. Hvordan hun maler tætte vægge gennemskinnelige og gennemskinnelige gardiner tætte. Hvordan hendes håndarbejdende skikkelser også er portrætter af kunstneren. Hvordan hun som person og kunstner formår at bevare sit eget rum, mens hun krydser gennem sine forskellige livsrum og mange andres.

Rösing betragter Anna Ancher som den bærende akse i kolonien af skagensmalere, og den i hvis værker dens vilde energi i højeste grad blev koncentreret til et malerisk nybrud.

RICHARD MORTENSEN OG PARIS I EFTERKRIGSTIDEN

Dato: Tirsdag 28/4
Underviser: Mette Højsgaard, mag.art. og ph d. i kunsthistorie, post.doc. på Københavns Universitet i samarbejde med Esbjerg Kunstmuseum

Richard Mortensen: Mennesker, dyr og natur

I 1947 tog Richard Mortensen til Paris for at stifte bekendtskab med de nye tendenser i kunstmiljøet. Togturen gennem et sønderbombet Europa gjorde dybt indtryk på ham. I Paris blev han hurtigt optaget i det nye og fremadstormende Galerie Denise René, hvis kunstnere dyrkede et geometrisk abstrakt formsprog. Efter at have oplevet krigens mentale og fysiske ødelæggelser ønskede kunstnerne at deltage i genopbygningen af et nyt samfund, der dyrkede fællesskab, åbenhed, samarbejde og fred. De fandt det abstrakte formsprog, der ikke forestillede noget, velegnet til formålet.

Forelæsningen sætter fokus på Mortensens placering i dette internationale kunstmiljø i efterkrigstiden. Hvordan udviklede han sig i denne periode? Hvilken betydning havde han i udviklingen af det geometrisk abstrakte formsprog – også kaldet konkret kunst? Og hvorfor mente han, at den non-figurative kunst var særlig egnet til at genopbygge et samfund, der ikke skulle havne i krig i ødelæggelse?

Du er her: ForsideArrangementVAN GOGH, OLAFUR ELIASSON, ANNA ANCHER, RICHARD MORTENSEN