UKRAINE

Dato/klokkeslæt

13/04/2023
19:00 - 21:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1259
Datoer: 2 torsdage tilbage: 13/4, 4/5
Pris:
2 forelæsninger: 200 kr.
1 forelæsning:     100 kr
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Hans Jesper Højlund, tlf. 5187 1580
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere


Verden er stadig stærkt påvirket af krigen i Ukraine med Rusland som angriber og Ukraine som den angrebne. Stærke følelser er i spil, grundlæggende værdier bliver knægtet, og på den storpolitiske scene udspiller sig et dødsensfarligt spil.

Folkeuniversitetet sætter fokus på tre temaer: Hvordan har Ukraine udviklet sig siden det blev selvstændigt – er det et demokrati i dag? Kan krigen vindes militært, eller er der, som Stig Dalager hævder, intet alternativ til forhandling? Til slut et fokus på de historiske forudsætninger for krigen og Ukraines relation til Rusland.


 

UKRAINE ER IKKE PUTINS BAGHAVE, DET ER VORES

Foto: Grigory Sysojev, Ritzau Scanpix

Dato: Torsdag 2/2
Underviser: Michael Andersen, journalist

I dette foredrag vil vi få et vue over Ukraines sidste 25 år af journalist Michael Andersen, der i september 2022 skrev en kronik i Politiken med overskriften: ”Ukraine er ikke Putins baghave, det er vores”. Vi skal se på, hvor langt landet er nået og hvordan.

Michael Andersen har i over 15 år produceret længere radioreportager fra Ukraine for Orientering og Panorama (DR) og dækket landet i mange år for Politiken, samt været kommentator for BBC. Om situation nu siger han: ”Det vi ser i øjeblikket er et folk, der forsvarer deres land, deres frihed og deres spirende (men uperfekte) demokrati – og deres beslutning om at Ukraine ligger i Europa.”


 

UKRAINE – INTET ALTERNATIV TIL FORHANDLINGER

Foto: Vadim Ghirda, AP Ritzau

Dato: Torsdag 13/4
Underviser: Stig Dalager, forfatter

I forlængelse af sin kronik i Politiken d. 20 oktober 2022, plæderer forfatteren Stig Dalager for, at der er en oplagt mulighed for at gå på to ben i Danmarks og Vestens forhold til krigen I Ukraine. I stedet for en ensidig våbenstøtte argumenterer Dalager for en helt nødvendig, målrettet indsats for især via FN at få fredsforhandlinger op at stå imellem Ukraine og Rusland.

Stig Dalager et forfatter til 64 værker, hans romaner og skuespil er publiceret og/eller opført i 41 lande rundt om på kloden. En spillefilm over hans roman, ”Skyggeland” (Land of Shadows), er på vej I Hollywood. Aktiv samfundsdebattør med kronikker og essays samlet i flere essay-artikelsamlinger fra hans hånd.


 

KRIGEN I UKRAINE – DE HISTORISKE FORUDSÆTNINGER

Dato: Torsdag 4/5
Underviser: Claus Mathiesen, cand.mag. i polsk og russisk, studie-lektor på Forsvarsakademiet

I foredraget vil vi se på, hvilke relationer der er mellem Rusland og Ukraine, herunder hvad der er årsagen til, at Rusland ikke vil opgive at have kontrol over Ukraine. Vi ser på, hvorfor krigen begyndte netop på det tidspunkt i februar, og hvorfor krigen overhovedet vedkommer os. Vi vil også se på status for krigen i foråret 2023, herunder hvilke krav parterne stiller til hinanden for at skabe en holdbar fred.

Claus Mathiesen er cand.mag. i polsk og russisk, studielektor og Ruslandskender på Forsvarsakademiet. Han har i forbindelse med sit arbejde haft utallige besøg i Rusland og de øvrige lande, der opstod efter Sovjetunionens sammenbrud. I årene 1999-2007 var han dansk forsvarsattache i Ukraine.

Er der mon varme hveder til kaffen?

 

 


 

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementUKRAINE

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk