TUR TIL GRÆNSELANDET (UDSAT FRA 2020)

Dato/klokkeslæt

31/05/2022
07:00 - 21:00


Holdnummer: 1119
Datoer: Tirsdag 31/5 – torsdag 2/6
Tilmelding: Senest 25/3 (efter “først til mølle”-princippet)
Begrænset deltagerantal: Maks. 50 deltagere
Afgang Ebeltoft tirsdag: v/ Fregatten kl. 7.00
Afgang Rønde tirsdag: v/rutebilstationen / apoteket kl. 7.20
Hjemkomst torsdag: Ca. mellem kl. 20.30 og kl. 21.00
Pris: 2.900 kr. pr. person i delt dobbeltværelse
Prisen er vejledende. Der kan evt. komme en mindre justering.
Busturens pris indeholder:
Buskørsel, overnatning to gange på Hotel Landgasthof Tarp, guider og entreer
Tirsdag: Formiddagskaffe med rundstykke, frokost m/1 øl/vin/vand, eftermiddagskaffe, middag på Hotel Landgasthof Tarp. Drikkevarer tirsdag aften for egen regning
Onsdag: Morgenmad, frokost m/1 øl/vin/vand, eftermiddagskaffe, middag på Hotel Landgasthof Tarp. Drikkevarer onsdag aften for egen regning.
Torsdag: Morgenmad, frokost m/1 øl/vin/vand, eftermiddagskaffe, sandwich.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Mona Thomassen, tlf. 6178 2697, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346

Ret til ændringer forbeholdes


Den 6. oktober 2020 var 100-året for Danmarks Genforening. I den anledning planlagde vi en tre-dages bustur til grænselandet. Den måtte dog desværre aflyses pga. coronasituationen. Nu satser vi på at kunne gennemføre den maj/juni i år. Turen går til Sønderjylland og Nordtyskland, hvor vi ved de vigtigste steder har lavet aftaler med eksperter, der vil guide os rundt og fortælle. Undervejs i bussen vil der være oplæg om nogle af de områder, vi kører igennem.


Tirsdag:
Efter et stop for kaffe ved Ejer Bavnehøj fortsætter vi til Skodborg Kirke i Rødding: En romansk kirke fra omkring år 1200, der har status af vejkirke.

Kommandørgården

Derefter kører vi til Rømø, hvor vi besøger Kommandørgården. Gården er et intakt hvalfangerhjem og en af øens gamle, velstående slægtsgårde. Navnet hentyder til de kommandører, der i 1600-tallet og begyndelsen af 1700-tallet havde kommandoen på store hvalfangerbåde, som var på handelsrejser og lange hvaltogter i Nordatlanten. Mange kommandører tjente så godt, at de kunne bygge flotte gårde dekoreret med frisiske og hollandske kakler, smukt malede paneler, og udstyret med flotte møbler og kobbertøj. Tæt på gården står et hegn lavet af hvalben i 1772, som vi kører forbi.

Længere sydpå på øen finder vi Rømø Kirke, opført omkring 1200 og kraftigt udvidet i 1600- og 1700-tallet. Den er indviet til sømændenes skytshelgen, Sankt Clemens, og er udsmykket med flere kirkeskibe. På kirkegården findes en enestående samling af karakteristiske gravsten over ”kommandører”.

Vi kører tilbage over Rømø-dæmningen og sydpå til Klægager, hvor vi spiser frokost. Klægager, ”Den gamle digegreves gård”, hvor stuehuset til den oprindelige firlængede gård er fra 1857. Klægager fik prisen som årets smukkeste bondegård i 2017. Det er 6. generation på stedet,

Nolde Museet. Foto: Helmut Kunde. (Stiftung Neebüll)

Vi fortsætter sydpå, over grænsen ved Rudbøl, og videre til Noldemuseet i Seebüll. Museet er indrettet i den store ejendom, som maleren Emil Nolde 1927 lod bygge på en kunstig høj, et såkaldt varft, i marsken. Under krigen blev han ramt af et ”udstillingsforbud”, fordi nazisterne stemplede hans kunst som ”entartet” (degenereret). Et par hundrede af Noldes farveglade billeder er udstillet i huset, der ligesom haven, hvor Nolde ligger begravet, er en oplevelse i sig selv.

Vi styrker os med en kop kaffe, inden vi kører hen til vores hotel: Landgasthof Tarp, mellem Flensburg og Slesvig, hvor vi er indlogeret for begge nætter. Her spiser vi middag.


Onsdag:

Nydam skibet. Foto: Erik Christensen

Denne dag bruger vi i Slesvig by og omegnen. Efter morgenmad kører vi til Gottorp Slot vest for Slesvig by. Slottet har spillet en vigtig militær og politisk rolle i mange krige og opgør mellem danske konger og gottorpske hertuger. På slottet har Slesvig-Holstens landsmuseum for kunst, kulturhistorie og arkæologi til huse. Et af det arkæologiske museums højdepunkter er Nydambåden: En egetræsbåd fra ca. 320 e.Kr., der var et krigsfartøj med en besætning på 45 mand. Båden blev i 1863 fundet i Nydam Mose i det østlige Sønderjylland. Den er det ældst kendte rofartøj i Nordeuropa og dermed et vigtigt dansk jernalderfund.

Slesvig domkirke. Foto: Heribert Bechen

Herefter besøger vi Slesvig Domkirke, der er viet til apostlen Peter. Bygningen blev påbegyndt omkring år 1030 – men opførelsen strakte sig over flere hundrede år. Det nygotiske tårn på 112 m, der er Sydslesvigs højeste kirketårn, blev opført i 1894. Kirkens inventar omfatter bl.a. De Tre Kongers Alter fra slutningen af 1200-tallet, Kong Frederik 1.’s sarkofag, en 4,4 m høj egefigur af Sankt Kristoffer med Jesusbarnet på skuldrene fra 1510 og en bronzedøbefont fra 1480. Det mest kendte inventar er Hans Brüggemanns Bordesholmalter fra 1521. Alteret viser 16 bibelske scener fra Jesu liv. Blandt de 386 figurer er der apostler, kirkelærere, profeter, bønder og handelsfolk.

Vikingemuseet. Foto: Erik Ballak

Efter frokost besøger vi Vikingemuseet i Hedeby. Museet ligger få hundrede meter nord for Hedebys halvkredsvold ved Haddeby Nor. Bygningernes form er inspireret af vikingeskibe og ligner omvendte skibe med kølen opad. Udstillingen fokuserer på byens håndværk, handel, byggestil og indbyggernes dagligliv samt Hedebys byudvikling. I udstillingen indgår også Hedeby-klokken og de originale runesten fra Hedeby. I vikingeskibshallen præsenteres vraget af et delvist udbrændt, kongeligt langskib, som blev fundet ved Hedebys havn i 1953. I haven omkring museet dyrkes gamle nytte- og kulturplanter, som allerede i vikingetiden var hjemmehørende i Hedeby.

Vi afslutter turen omkring Slesvig med et besøg på Danevirke Museum. Museet, som åbnede for publikum i 1990, fortæller om den gamle forsvarsvold op gennem tiderne og viser udstillinger om grænselandet og det danske mindretals historie. Den arkæologiske park omfatter Hovedvolden, Valdemarsmuren og Thyraborg. Hedeby og Danevirke blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 2018. Efter en kop kaffe kører vi tilbage til hotellet og spiser middag.


Torsdag:

Isted Løven. Foto: Sönke Rahn

Efter morgenmad kører vil til Flensborg og besøger den Gamle Kirkegård, der blev indviet i 1811 under Napoleonskrigene. Flensborg Gamle Kirkegård var en af de første danske kirkegårde, som blev oprettet uden direkte tilknytning til en sognekirke. Den blev taget ud af drift og fredet i 1950. På kirkegården finder man bl.a. Istedløven fra 1862. Den er flyttet tilbage til dens oprindelige sted efter en omtumlet tilværelse. Der er desuden en række krigergrave fra slagene i de Slesvigske krige. Cirka 2.400 danske soldater er begravet her.

Vi kører nordpå over grænsen til Frøslevlejren. Under besættelsen var lejren en dansk interneringslejr i Frøslev Plantage. Efter besættelsen blev landssvigere og medlemmer af det tyske mindretal i Sønderjylland, der havde samarbejdet med besættelsesmagten, indsat i lejren. Senere blev den til militærkaserne. I dag huser Frøslevlejren et museum, der primært informerer om Frøslevlejren 1944-45, da den husede Det tyske Sikkerhedspolitis fanger i Danmark, samt om deportationerne af fanger til KZ-lejre i Tyskland.

Dybbøl Mølle. Foto: Ziko van Dijk

Fra Frøslev kører vil til Historiecenter Dybbøl Banke, med frokost undervejs. Centret blev bygget i 1992 midt i skanserækken på Dybbøl og det formidler historien om kampene ved Dybbøl og krigen i 1864. Der er rekonstrueret et stykke skanse, en løbegrav og to soldaterbarakker.
Her ligger også Dybbøl  Mølle.

På vej hjemad afser vi tid til besøg på Genforenings- og Grænsemuseet lidt nord for Christiansfeld – ”et lille museum som fortæller en meget stor historie”. Der var nemlig uden for museets vinduer d. 10. juli 1920, at Kong Christian X red over den slettede grænse. På museet anskueliggøres hvad der skete omkring Genforeningen, og hvad denne betød for de mennesker, som i 1920 formåede at stemme den nordlige del af Slesvig ”hjem” til Danmark.

Til sidst holder vi pause ved Skamlingsbanken mellem Kolding og Hejlsminde – en 2-3 km lang randmoræne, fra hvis højeste punkt (113 m.o.h.) man har en fin udsigt. Siden 1843 har Skamlingsbanken været ramme om en række store folkemøder. I 1919 – inden den officielle genforening i 1920 – afholdtes her en stor genforeningsfest med alle landets sangkor og op mod 15.000 deltagere. Herfra kører vi hjem, med pause ved Ejer Baunehøj for en sandwich.


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementTUR TIL GRÆNSELANDET (UDSAT FRA 2020)

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk