TRE MARKANTE KVINDER

Dato/klokkeslæt

01/09/2020
10:00 - 12:00

Sted
Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1227
Datoer: Tirsdag1/9, fredag 18/9, tirsdag 29/9
Pris:
3 forelæsninger: 275 kr.
2 forelæsninger: 200 kr.
1 forelæsning: 100 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Sted: Forelæsninger 1/9 og 29/9: Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørrealle 4, Ebeltoft
Forelæsning 18/9: Auditoriet i Museumsbygningen ved Fregatten Jylland, S.A. Jensens Vej 4, Ebeltoft (OBS! Lokalet er ændret i forhold til tidligere oplysninger).
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Joy Klein, tlf. 8636 7160
Undervisere: Hver gang – nyt emne – ny forelæser


 

GEOLOGEN INGE LEHMANN

Dato: Tirsdag 1/9
Underviser: Trine Dahl-Jensen, seniorforsker, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland ved Københavns Universitet

Dr. Inge Lehmann, Danmarks første og i mange år eneste danske seismolog, og verdens første kvindelige seismolog. Lehmann er kendt for sin publikation P’ i 1936, hvor hun argumenterer for at Jordens kerne ikke kun er flydende, men også består af en fast kerne.

Men hvordan var hendes vej dertil? Og hvordan passer det ind i datidens jordskælvsforskning? Inge Lehmann var med til at etablere de første seismiske stationer i Danmark og blev chef for den nyoprettede seismiske afdeling ved Geodætisk Institut i 1920’erne. Mindre kendt er Lehmanns karriere som seismolog i årene efter 2. Verdenskrig, hvor hun primært arbejdede i USA med data fra atomprøvesprængningerne.

Lehmann havde en usædvanlig lang videnskabelig karriere. Hun blev 104 år og skrev sin sidste publikation, da hun var 99 år gammel.


 

DANMARKS FØRSTE KVINDELIGE LÆGE NIELSINE NIELSEN

Dato: Fredag 18/9
Underviser: Dorthe Chakravarty, historiker og forfatter

Nielsine Nielsen var Danmarks første kvindelige læge. Fortællingen om hendes vej ind på universitetet og videre ud i lægefaget er en fascinerende historie om en kvinde, der gjorde op med 1800-tallets normer og regler for en kvinde, så hun kunne realisere sit ønske om at få en uddannelse og et arbejde.

Hun mødte modstand på sin vej, men havde også tidsånden i ryggen: Det nye, spirende demokrati, teknologiske og videnskabelige landvindinger – og mænd og kvinder, der kæmpede for, at universitetet og det professionelle lægeliv også skulle blive kvinders hjemmebane.

Dorthe Chakravarty er historiker og forfatter til adskillige bøger om kvindehistorie. Senest bogen “Nielsine Nielsen – Danmarks første kvindelige læge og akademiker”, som hun har skrevet sammen med historiker og journalist Sarah von Essen.


PÅ SPORET AF EMMA GAD – TAKTENS TONEMESTER GENNEM 100 ÅR

Dato: Tirsdag 29/9
Underviser: Cand.theol., præst Torben Brink

Emma Gad har i over 100 år været svaret på ethvert spørgsmål, der har med korrekt opførsel at gøre. Med bogen ”Takt og Tone” (december 1918) beskrev hun måske nok først og fremmest en verden, der allerede dengang var ved at være af i går. Men samtidig udstak hun nogle praktiske retningslinjer, der til dels stadigvæk gør sig gældende. Venligt og bestemt, men også med stor humor!

I dag opfattes Emma Gad som en stramtandet regelrytter, og de fleste forbinder hende vist kun med ”Takt og Tone”. Men i virkeligheden var hun en populær og anerkendt dramatiker, der skrev stribevis af dristige skuespil til bl.a. Det Kongelige Teater. Hun var en ivrig samfundsdebattør, kvindesagsforkæmper og fagforeningspioner. Og så var hun Danmarks første kvindelige journalist.

Torben Brink fortæller levende og med slet skjult kærlighed om den gamle dame, og han krydrer sin beretning med både illustrationer og citater fra hendes kendte og mindre kendte værker.


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementTRE MARKANTE KVINDER

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk