KUNST – AFTEN

14/09/2020

Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft

Datoer: 14/9, 21/9, 26/10
1 forelæsning:    100 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner (ikke for tilmelding): Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere

FEM KUNSTVÆRKER, SOM DU BØR KENDE
(ERSTATTER FOREDRAGET ”KUNST OG KRISE” AFLYST I FORÅRET)

Underviser: Kunstkritiker Lisbeth Bonde

Kunsthistorien rummer så mange fremragende værker – mesterværker – at det synes umuligt at vælge nogle få ud fra dette store skatkammer. Ikke desto mindre introducerer Lisbeth Bonde os til fem kunstværker, som du bør kende, fordi hun anser dem som uomgængelige. Det er værker, der spænder over næsten 2000 års kunsthistorie.

Foredraget vil indeholde en introduktion til dem samt til den tid, de er rundet af og den stil, de er skabt i. Der vises et stort antal billedeksempler.

CASPAR DAVID FRIEDRICH

Underviser: Lillian Munk Rösing, lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, litteraturkritiker ved Politiken

Caspar David Friedrich: Klosteret i Egeskoven (1809-10)

Den store romantiske landskabsmaler Caspar David Friedrich blev født i Greifswald, som dengang hørte under den svenske konge, og studerede ved Kunstakademiet i København. Goethe beundrede hans sepia-tegninger, men mente at hans oliemalerier kunne man lige så godt vende på hovedet.

Friedrichs landskabsmalerier er en fejring af skabelsen. Han stiliserer landskabet til farvefelter i tværstriber, eller tredelinger med en spids eller slugt i midten. Han har en forkærlighed for tåge og for den forrevne himmel nord for Alperne, marmoreret af skyer og farvespil.

Der er både politiske og religiøse tanker i Friedrichs malerier, men foredraget vil fokusere på hvordan han skaber sine særlige billedrum og glidende farveovergange – noget man fik ny viden om i 2016 under restaureringen af to af hans mest berømte billeder: ”Munken ved havet” og ”Klosteret i Egeskoven”, som begge hænger i Berlin.

FRANCISKA CLAUSEN OG DEN INTERNATIONALE AVANTGARDE I 1920’ERNE
(UDSAT FRA FORÅRET)

Underviser: Mette Højsgaard, mag.art. og ph.d. i kunsthistorie, post.doc. på Københavns Universitet i samarbejde med Esbjerg Kunstmuseum

Franciska Clausen: Opstilling med dør, guitar og flasker (1916) (SMK)

I løbet af 1920erne blev Franciska Clausen en del af det internationale avantgardemiljø i Berlin og Paris. I denne periode eksperimenterede hun intenst med det abstrakte formsprog, stiftede bekendtskab med kunstnere som Lazslo Moholy-Nagy, Fernand Léger og Piet Mondrian, deltog på internationale udstillinger og blev medlem af den legendariske gruppe Cercle et carré.

Forelæsningen sætter fokus på Franciska Clausens betydning i dette internationale kunstmiljø og hvordan hun blev modtaget, da hun i 1931 vendte hjem til Danmark. Hvordan positionerede hun sig i de forskellige miljøer?

Du er her: ForsideArrangementKUNST – AFTEN