TOULOUSE-LAUTREC, KUNST OG KRISE, FRANCISKA CLAUSEN

31/05/2020

Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft

Dato: 2 mandage: 30/3, 27/4 – BEGGE FORELÆSNINGER ER UDSAT TIL EFTERÅRSSÆSONEN

FOR AT SIKRE AT ARRANGEMENTET IKKE “FALDER UD” AF SYSTEMET, ER DATOEN ÆNDRET FORELØBIG TIL 31. MAJ

1 forelæsning:    100 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner (ikke for tilmelding): Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere

Forårets valg af kunst til aften-forelæsningerne er en blanding af ønsker fra vores deltagere – og aktuelt – hvordan har kunsten det lige nu! Vi glæder os til at præsentere disse spændende forelæsere, som vil dele deres viden med os.

TOULOUSE-LAUTREC, KABARETERNES PORTRÆTMALER

Underviser: Rasmus Chr. Olsen, cand.mag.

Toulouse-Lautrec: Bal au moulin rouge

Henri de Toulouse-Lautrec var født adelig. Som en af de få kunstnere i det moderne gennembrud havde han penge nok. Men han var også krøblingen med misdannede ben. Han var en outsider, alkoholiker og en fast gæst i Paris’ kabareter og bordeller. Han portrætterede bagsiden af La Belle Époque – de prostituerede, udskuddene og kunstnerne.

Tiden var ”belle” (smuk) for nogen, men ikke alle, det lader Toulouse-Lautrecs værk os ikke glemme. Hans berømte scener fra kabareterne i hans særlige streg glimter på overfladen, men de rummer ofte tragiske dybder, og han levede da også som han malede og døde blot 36 år gammel.

Foredraget vil tegne et portræt af kunstneren og mennesket Toulouse-Lautrec, og den tid han levede i.

KUNST OG KRISE

Underviser: Kunstkritiker Lisbeth Bonde

Christoph Bücher: Barca Nostra

I sit foredrag fortæller Lisbeth Bonde om og viser eksempler på samtidskunst, der tematiserer de helt store problemer i den antropocæne tidsalder. En tidsalder, der også er præget af overbefolkning og migrationskrise.

Mange kunstnere, som deltog i den 58. biennale i Venedig sidste år, udtrykte bekymring for udviklingen, og i deres værker slog de alarm. Menneskeheden er verdens farligste dyr, der er ved at undergrave vores eget eksistensgrundlag, fordi nogle af os lever over evne og rent fordelingspolitisk har skabt så megen ulighed i verden og samtidig har drevet rovdrift på klodens ressourcer. Denne skæve fordeling af rigdomme og ordentlige levevilkår får store menneskemasser til at flygte fra fattigdom og nød med det resultat, at de rige lande må sætte bomme op og opføre mure for at holde dem ude.

Der vises også eksempler på økokritisk kunst, skabt af bl.a. en række danske billedkunstnere fra Superflex og Tue Greenfort til Eske Kath og Jakob Kudsk Steensen.

FRANCISKA CLAUSEN OG DEN INTERNATIONALE AVANTGARDE I 1920’ERNE

Underviser: Mette Højsgaard, mag.art. og ph.d. i kunsthistorie, post.doc. på Københavns Universitet i samarbejde med Esbjerg Kunstmuseum

Franciska Clausen: Opstilling med dør, guitar og flasker (1916) (SMK)

I løbet af 1920erne blev Franciska Clausen en del af det internationale avantgarde miljø i Berlin og Paris. I denne periode eksperimenterede hun intenst med det abstrakte formsprog, stiftede bekendtskab med kunstnere som Lazslo Moholy-Nagy, Fernand Léger og Piet Mondrian, deltog på internationale udstillinger og blev medlem af den legendariske gruppe Cercle et carré.

Forelæsningen sætter fokus på Franciska Clausens betydning i dette internationale kunstmiljø og hvordan hun blev modtaget, da hun i 1931 vendte hjem til Danmark. Hvordan positionerede hun sig i de forskellige miljøer?

Du er her: ForsideArrangementTOULOUSE-LAUTREC, KUNST OG KRISE, FRANCISKA CLAUSEN