TO STORE EUROPÆISKE FORFATTERE

Dato/klokkeslæt

15/05/2023
19:00 - 21:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1269
Datoer: 2 mandage: 15/5, 22/5
Pris:
2 forelæsninger: 175 kr.
1 forelæsning:     100 kr.
Oplys dato ifm. tilmelding ved valg af en enkelt forelæsning
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Undervisere: Hver aften ─ nyt emne ─ ny forelæser


 

FRANZ KAFKA

Dato: Mandag 15/5
Underviser: Birte Kont, forfatter, cand.phil.

Selvom man ikke har læst en linje af Kafka, kender enhver udtrykket ”kafkask”. Kafka er små 100 år efter sin død så aktuel som nogensinde.

Med udgangspunkt i tiden, stedet og de kulturhistoriske forhold i Prag ved årsskiftet til 1900-tallet fortæller Birte Kont om Kafkas forfatterskab, de universelle temaer og den absurde, sorte humor. Hun inddrager også Kafkas livslange konflikt med sin far og kvinderne, som prægede hans værk.

Alt hvad Kafka skrev, kunne i virkeligheden foregå hvor som helst og kan stadig i dag fortælle os noget væsentligt om at være fremmed i verden: En tilstand, der peger ind i vor egen tid.


 

HVAD ER ET MENNESKE? THOMAS MANNS UNDERSØGELSE AF FÆNOMENET ”IDENTITET”

Dato: Mandag 22/5
Underviser: Morten Dyssel, forfatter, foredragsholder, formand for Det Danske Thomas Mann Selskab

Det er blevet hævdet, at alle romaner leder efter svar på, hvad et individ er, hvori dets identitet består, hvad der egentlig definerer et jeg. I dette foredrag fokuseres der på Thomas Manns efterforskning af, hvad menneskevæsenet er – med særligt henblik på romanerne ”Buddenbrooks” (1901) og ”Josef og hans brødre” (1933-1943).

I romanen om huset Buddenbrooks forfald forfægtes – med skæbnesvangre følger – det gammelborgerlige grundprincip, at vi ”ikke er født for vor egen, lille, personlige lykke, men er ligesom led i en kæde.”

I romanværket om Josef og brødrene tematiseres en mytisk-arketypisk forestilling om, at mennesket til enhver tid vandrer i fædrenes fodspor. Det er derfor den individuelle eksistens’ opgave at blive bevidst om, at mytiske mønstre fra ’fortidens brønd’ fjernstyrer os fra generation til generation.

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementTO STORE EUROPÆISKE FORFATTERE

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk