Dato/klokkeslæt
13/11/2023
19:00 - 21:00
Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft
Holdnummer: 1297
Datoer: 3 mandage: 13/11, 20/11, 27/11
Pris:
3 forelæsninger: 350 kr. 1 forelæsning: 125 kr.
2 forelæsninger: 250 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Undervisere: Hver aften ─ nyt emne ─ ny forelæser
Det kan være en kunst at holde en pause eller finde et åndehul i en travl hverdag, hvor to do-listen blinker og uret tikker. Vi glemmer pauserne og fordybelsen, og de aktiviteter, vi nyder, såsom kreativ udfoldelse, at løbe en tur, læse en bog eller lave absolut ingenting på sofaen, nedprioriteres for at nå andet, der umiddelbart virker mere vigtigt. Men hverken krop eller psyke kan undvære pauser, restituering eller fordybelse.
Tre forskere giver deres perspektiver på, hvordan vi kan tage pauser, lade op og fordybe os, og derigennem forbedre både mental og fysisk sundhed.
HJERNEN, PAUSER OG LIVSKVALITET. HVORFOR ER DET VIGTIGT MED PAUSER?
Dato: Mandag 13/11
Underviser: Ole Lauridsen, lektor emeritus i undervisning og læring, Aarhus Universitet
Vi jager af sted, pisker os selv rundt i manegen. Vi mister ofte overblikket, og mange føler sig stressede. Vi glemmer at standse op i ny og næ – vi glemmer at holde en pause, glemmer at give hjernen lidt fred.
Ganske vist er hjernen ufattelig kompleks og rummer ufattelige muligheder, men på nogle punkter er den skrøbelig. Voksnes koncentration begynder at dale efter 10-15 minutter, og tit prøver vi at holde så mange tankebolde i luften at arbejdshukommelsen stiger af.
Vi skal med andre ord kunne give hjernen plads til bare at være sig selv og holde små pauser i dagligdagen, men det er vigtigt også at kunne koble fuldstændigt fra og beskæftige sig med ting som glæder en.
KREATIVITET
Dato: Mandag 20/11
Underviser: Lærke Egefjord, læge, billedkunstner og vidensformidler
Hjernen forandrer sig, når vi dyrker kunsten og det kreative, og ligesom du kan træne dine muskler, kan du træne din hjerne.
Dette foredrag giver dig indblik i, hvad der sker, når vi dyrker kunsten og det kreative – vidste du for eksempel, at besøg på kunstmuseer kan forebygge demens? Eller at kreativt arbejde kan få din krop til at udskille lykkehormoner?
Samtidig får du viden om, hvorfor resultatet af dit kreative arbejde slet ikke er det vigtigste, når vi taler mental sundhed. Man bliver tilmed bedre til at koncentrere sig, hvis man arbejder med sine hænder, mens man lytter – så tag endelig dit strikketøj med!
NATUREN SOM ÅNDEHUL. SUND I NATUREN.
Dato: Mandag 27/11
Underviser: Søren Andkjær, lektor og ph.d., Forskningsenheden Active Living, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
Naturen bliver i høj grad forbundet med sundhed – og naturen er på mange måder blevet “in”. Vi drømmer om at leve Bonderøvens enkle liv eller deltage i ”Alene i Vildmarken”. Vi tager på svampejagt, sover i shelter eller hængekøje og laver mad over bål. Vi løber maraton, havsvømmer og vinterbader, og på Mount Everest er der kø på toppen.
Rigtigt mange søger i dag mod naturen for at få motion og frisk luft – og for at modvirke stress, angst og depression. Men hvad siger videnskaben og erfaringerne med konkrete projekter?
• kan naturen helbrede os?
• gælder det for alle samfundsgrupper?
• og hvad med børn og unge?
Det er nogle af spørgsmålene som vil blive diskuteret og forsøgt besvaret.