SPIONAGE – VOR TIDS SIKKERHEDSPOLITIK

Dato/klokkeslæt

02/05/2024
18:45 - 21:30

Sted
Aktivitetshuset, Nørrealle 4B, Ebeltoft


Holdnummer: 1111
Dato: Torsdag 2/5
Tid: 18.45-21.30 (OBS! BEMÆRK TIDSPUNKTERNE)
Pris: 175 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Hans Jesper Højlund, tlf. 5187 1580
Underviser: Mette Skak, lektor emerita, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet


Selv om anklagemyndigheden endte med at droppe retssagerne mod fhv. forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen og den hjemsendte FE-chef Lars Findsen 1. november 2023 har forløbet givet ridser i lakken. Endnu større ridser i lakken har Israels efterretningstjenester fået, fordi de ikke formåede at forudse og afværge Hamas’ pogrom mod jødiske civile 7. oktober 2023. Men der er vigtige forskelle på de metoder og den kontekst, som kendetegner efterretningstjenester i demokratier modsat autoritære politiske systemers spionage.

Første halvdel af foredraget vil derfor dels rumme lidt “begrebsgymnastik” angående hele feltet spionage/efterretningsaktivitet, dels belyse efterretningstjenester i en demokratisk kontekst med særligt henblik på USA.

Anden halvdel af foredraget er helliget efterretningstjenester i en autoritær kontekst med særligt henblik på Putins Rusland og Sovjetunionen. For der er bred enighed i forskningen om, at såvel KGB under Andropov (1967-1982) som vore dages adskillige russiske efterretningstjenester var og er en afgørende magtfaktor i toppen af samfundspyramiden, som spiller direkte ind på den førte sikkerhedspolitik. Foredraget vil stille skarpt på såvel styrker som svagheder i autoritære over for demokratiske efterretningskulturer.

I det omfang, det kan passes ind, vil foredraget også kort berøre hvad der kendetegner Kinas efterretningstjenester og deres praksis.

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementSPIONAGE – VOR TIDS SIKKERHEDSPOLITIK

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk