SNEDIGE BAKTERIER

Dato/klokkeslæt

22/10/2019
18:45 - 21:00

Sted
Ugelbølle Forsamlingshus, Overgårdsvej 4, Ugelbølle, 8410 Rønde


Dato: Tirsdag 22/10
Pris: Gratis deltagelse – tilmelding ikke nødvendig. Der er mulighed for at købe kaffe og kage.
Kontaktpersoner: Gurli Rohde, Ugelbølle Forsamlingshus, tlf. 2485 9808, Mona Thomassen, tlf. 6178 2697, og Joy Klein, tlf. 8636 7160
Undervisere: Lektor i mikrobiologi Rikke Louise Meyer, interdisciplinary Nanoscience Center, Aarhus Universitet, og
professor i mikrobiologi Lars Peter Nielsen, Center for Elektromikrobiologi, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet


LIVESTREAMING FRA SØAUDITORIERNE, AARHUS UNIVERSITET

Bakteriers beskedne størrelse gør at de fleste mennesker nok tænker på dem som simple, encellede organismer. Men på samme måde som vi mennesker indgår i fællesskaber, der er afgørende for vores overlevelse som individer, gør bakterierne det også. For kigger man nærmere på disse mikroorganismers liv, åbner der sig en verden hvor millioner af bakterier lever i organiserede samfund med arbejdsfordeling, konkurrence, krig, og alliancer.

Mange bakterier har også vist sig at have avancerede elektriske forbindelser mellem hinanden og omgivelserne. De absolut største elektriske bakterier er de flercellede kabelbakterier, der ved hjælp af indre elektriske ledninger forbinder processer over flere centimeters afstand. Kabelbakterierne blev først opdaget for få år siden i Aarhus Bugt af forskere fra Aarhus Universitet under stor international opmærksomhed. Siden har forskere verden over fundet kabelbakterier på bunden af søer, floder og have overalt på Jorden. Bakterierne findes sågar også i grundvand, hvorfra deres elektriske signaler kan afsløre, hvor forureninger ligger begravet.

Hør om de problemer som bakterier skaber for læger og patienter, når det er nødvendigt for os at få indopereret implantater – fx tænder, knæ eller hofter. Bakterier er nemlig i stand til at hæfte sig fast til implantaternes overflader i vores kroppe, hvor de bygger et samfund, som skaber og lever under en beskyttende kappe, hvor vores immunforsvar ikke kan nå dem og hvor deres tolerance for antibiotika når uanede højder. Hør også om hvordan forskerne nu bruger nanoteknologi til at slå infektioner omkring implantater ned, og om hvordan elektriske bakterier viser helt nye måder at leve på ved at sende en elektrisk strøm fra den ene til den anden ende af bakterien.

Foredraget viser ny viden om hvor snedigt bakterier formår at indrette sig med hinanden og hvordan det ændrer vores forståelse af naturen og muligheder for at kontrollere og anvende bakterier.

DET ER IKKE LÆNGERE NØDVENDIGT AT MELDE SIG TIL LIVESTREAMING-ARRANGEMENTER.
SE BORT FRA NEDENSTÅENDE TILMELDINGSFELT – MØD BARE OP!


 


Du er her: ForsideArrangementSNEDIGE BAKTERIER

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk