SKT. PETERSBORG – PORTRÆT AF EN BY I RUSLAND

Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft

Datoer: 4 mandage: 28/9, 19/10, 2/11, 16/11
1 forelæsning: 125 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Birthe Damgård Nielsen,
tlf. 2947 6833
Underviser: Torben Heuer, lektor i russisk sprog, historie og kultur

Skt. Petersborg er Ruslands kulturhovedstad. Byen blev grundlagt af Peter den Store i 1703 efter europæisk forbillede – som et “vindue mod Europa”. Skt. Petersborg har siden sin grundlæggelse båret flere navne: Ved udbruddet af 1. Verdenskrig blev navnet ændret til det russiske Petrograd, fremfor det tyskklingende Petersborg, og efter Lenins død i 1924 blev byens navn ændret til Leningrad. I 1991 blev navnet efter en afstemning ændret tilbage til det oprindelige Sankt Petersborg.

Skt. Petersborg er nu emnet for vores tredje forelæsningsrække om storbyer i Europa (efter Wien og Berlin).

Vi har allieret os med Torben Heuer, der har et indgående kendskab til byen og som står for alle fire foredrag. Torben har boet i Rusland ad flere omgange, sammenlagt i seks år, senest i Skt. Petersborg som underviser i dansk på Statsuniversitetet. Han har igennem mange år været på talrige rejser i Rusland (og Sovjetunionen), herunder adskillige som rejseleder. Han har skrevet artikler og holdt foredrag om Rusland og russisk kultur, historie og samfundsforhold, samt lavet radioprogrammer om russisk musik.

SKT. PETERSBORGS HISTORIE

Dette første foredrag vil i form af punktnedslag fokusere på følgende: Skt. Petersborgs etablering i 1703 og byens reformivrige grundlægger Peter den Store; videre på den sidste tsarfamilies skæbne og den dæmoniske sibiriske munk Rasputins rolle ved det russiske hof omkring første verdenskrig samt i den sammenhæng 1917-revolutionerne; endvidere på Østersøflåde-matrosernes opstand mod Lenins og bolshevikkernes Sovjetmagt på flådebasen Kronstad i 1922, samt mordet på byens førstepartisekretær Kirov i 1934, der gav startsignalet til Stalins brutale udrensninger i 1930erne. Ligeledes omtale af tyskernes 900-dages belejring af byen under 2. Verdenskrig. Foredraget vil slutte med en redegørelse for Putin-æraen og i sammenhæng hermed Putins rolle i byens liv.

HVERDAG I SKT. PETERSBORG

Fokus i dette andet foredrag vil være på en personligt farvet beskrivelse af hverdagen i ”en by i Rusland”, herunder de ca. 6 millioner indbyggeres aktuelle livsbetingelser som f.eks. arbejdende russeres hverdagsøkonomi og pensionisters vilkår i Putins Rusland.

Redegørelsen vil blive suppleret med inddragelse af foredragsholderens egne erfaringer (gennem mere end 50 år) fra flere studie- og arbejdsophold i byen, herunder som underviser i dansk på Skt. Petersborgs Statsuniversitet i flere omgange.

Få bl.a. svar på følgende spørgsmål: Hvordan er det at bo i en almindelig lejlighed i Skt. Petersborg? Hvordan er det at have et russisk ”nærmiljø” både med hensyn til indkøb og fritid? Hvordan er det at bo og arbejde i et ”levende museum”? Hvordan markerer byens indbyggere de forskellige mærkedage såsom Fastelavn, 1. maj og 9. maj ?

SKT. PETERSBORG I RUSSISK LITTERATUR

I det tredje foredrag gælder det bl.a. temaerne ”det overflødige menneske” og ”den lille mand” i det 19. århundredes såkaldt klassiske russiske litteratur – med inddragelse af forfattere som Aleksander Pusjkin (forfatter til digtene ”Bronzerytteren” og ”Jevgenij Onegin”), Nikolaj Gogol med de grotesk-humoristiske Petersborg-fortællinger, blandt dem ”Kappen” og ”Næsen”, og ikke mindst Fjodor Dostojevskij, hvis roman ”Forbrydelse og straf” om moral- og eksistensfilosofiske anfægtelser, herunder konflikten mellem godt og ondt, vil blive inddraget.

Yderligere vil der være kortfattede omtaler af romanerne ”Peterburg” (af Andrej Belyj), ”Pusjkin-huset” (af Andrej Bitov), ”Kaptajn Dickstein” (af Mikhail Kurajev) og Leningrad-digterne Anna Akhmatova og Josef Brodskij – samt af hovedværket om hverdagsforholdene under byens 900-dages belejring under 2. Verdenskrig ”Blokadebogen” (af Daniil Granin).

Pjotr Tjajkosvkij

SKT. PETERSBORG I RUSSISK MUSIK

I det afsluttende foredrag rettes spotlightet på en gennemgang af byens musikhistorie, med særligt henblik på udvalgte komponister og deres rolle i russisk kultur, nemlig Pjotr Tjajkovskij (komponist af romantisk farvet opera-, ballet- og symfoni-musik), Igor Stravinskij (kendt for eksperimenter inden for harmonik og rytmik og for sit kreative samarbejde med ballet-avantgardisten Serge Diaghilev, især i balletten ”Le Sacre du Printemps”), Sergej Prokofjev (musik til balletten ”Romeo og Julie”) og Dmitrij Sjostakovitj (med en kompliceret komponist-karriere i Stalins Rusland, som skildres i den omdiskuterede selvbiografi ”Vidnesbyrd”) og deres rolle i russisk kultur. Der vil i den sammenhæng være specielt fokus på Sjostakovitjs berømte 7. Symfoni (”Leningrad-symfonien”) og dens tilblivelseshistorie under 2. Verdenskrig.

Der vil også blive en kortfattet omtale af byens ”rytmiske” musik, dvs. jazz- og rock-musikken, og dens rolle i Skt. Petersborgs kulturhistorie.

Du er her: ForsideArrangementSKT. PETERSBORG – PORTRÆT AF EN BY I RUSLAND