SENIORAKADEMI – USA

Dato/klokkeslæt

04/04/2019
10:00 - 12:00

Sted
Glasmuseet Ebeltoft, Strandvejen 8, Ebeltoft


Holdnummer: 1275
Dato: Der resterer: 2 torsdage: 4/4, 25/4
Tid: 10.00-12.00 (mødetid senest kl. 9.50)
Pris:
6 forelæsninger: 650 kr.
5 forelæsninger: 550 kr.
4 forelæsninger: 450 kr.
3 forelæsninger: 350 kr.
2 forelæsninger: 250 kr.
1 forelæsning:    150 kr.
Oplys holdnummer samt dato(er) ifm. betaling ved valg af enkelte forelæsninger
Begrænset deltagerantal (se under tilmelding): Max 40 deltagere
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833
Undervisere: Hver torsdag – nyt emne – ny foredragsholder


Fra d. 13. april til d. 29. september viser Glasmuseet Ebeltoft soloudstillingen ”On Solid Water – John Moran” med værker af den amerikanske kunstner, John Moran. Det er denne udstilling, der danner baggrund for denne sæsons fokus på USA.

Da udstillingen først åbner kort før Senior-Akademiet afsluttes, er forelæsningen med Glasmuseet Ebeltofts direktør, Dan Mølgaard, sat som den sidste i rækken.


USA’S OPRINDELIGE BEFOLKNING

Dato: Torsdag 24/1
Underviser: Professor, dr. phil. Armin Geertz, Aarhus Universitet

Da Columbus i 1492 landede på de Vestindiske Øer, troede han, at han havde fundet Asien. Senere kunne hans bibelske verdenssyn erklære området for Edens Have. At disse oprindelige folk havde været der i godt og vel 10-12.000 år kom man først til at forstå i det 20. århundrede, og indianerne kæmper stadigvæk med vores uvirkelige stereotyper om dem.

I foredraget vil Armin Geertz fortælle om denne historie og derefter om nogle af de mennesker, som han kom til at kende under sit feltarbejde, deres livsfortællinger, farverige tanker om åndeverdenen, særlige mennesker og naturen og deres kulturelle og sociale kampe.


VIGTIGE HOVEDTRÆK I USA’S HISTORIE

Dato: Torsdag 31/1
Underviser: Professor Anders Bo Rasmussen

Den amerikanske uafhængighedserklæring fra 1776 har i generationer inspireret mennesker både i og uden for USA’s grænser. Anders Bo Rasmussens forelæsning tager udgangspunkt i uafhængighedserklæringens idealer og knytter tankerne fra nationens grundlæggelse sammen med væsentlige begivenheder i amerikansk historie efterfølgende, slaveriets ophævelse under den amerikanske borgerkrig, borgerrettighedsbevægelsen og valget af Barack Obama samt den modreaktion, som valget af den sorte præsident medførte.

Vi kommer også omkring Trump, og om terrorisme og vold som politisk magtmiddel. Både den udefrakommende som 11. september og reaktionen herpå, og den indre udført af amerikanske statsborgere med Ku Klux Klans opståen i 1860-erne og den nyere tids bombemord og -angreb er vigtige emner til en forståelse af USA’s historie, hvor kampen for lighedsidealer og borgerrettigheder ofte har været barsk.


STEINBECK – MENNESKETS VEN BLANDT FORFATTERNE

Dato: Torsdag 7/2
Underviser: Journalist Arne Mariager

John Steinbeck er et fyrtårn i verdenslitteraturen. Og han lyser stadig.

Det blev til 27 bøger fra mesterens hånd og hoved – deraf 16 romaner. De er meget forskellige. Nok havde Steinbeck sin egen stil, først og fremmest funderet i et mesterligt fortællersprog. Men alligevel er hans produktion delt op i forskellige kategorier. Der er de store, socialrealistiske romaner som f.eks. ”Vredens druer”, ”Øst for Paradis” og ”Vort mismods vinter”. Så er der de uforlignelige, muntre skrøner om vagabonderne ved Californiens kyst – Steinbeck var selv født der, i Salinas. Og så er der de ”anderledes” fortællinger som ”Månen er skjult” (inspireret af den tyske besættelse af Norge) – og ”Perlen”. Og romanen helt uden for kategori: ”Mus og mænd”. En bog, ingen må snyde sig selv for.

Men uanset forskelligheden mellem romanerne er der en klar fællesnævner: John Steinbecks kærlighed til mennesker. Hans forfatterskab er præget af en dyb hengivenhed til mennesket, uden at han på nogen måde er blind for vore svagheder og særheder. Tværtimod. Det er på grund af dem, at han holder så meget af os. Humanismen og en altid eksisterende, varm humor er sammen med stilistisk genialitet det, der løfter John Steinbeck helt op på forfatternes øverste hylde.

Det er en fryd at beskæftige sig med ham.


HÅB OG TÅRER – DEN DANSKE UDVANDRING TIL AMERIKA

Dato: Torsdag 7/3
Underviser: Museumsdirektør, adj. professor Torben Grøngaard Jeppesen

Håbet var drømmen om et bedre liv, og tårerne dækkede både frygten for at blive afvist ved ankomsten til det nye land og tabet af alt det kendte derhjemme, familie, venner og traditioner.

I foredraget sættes fokus på de omkring 450.000 danskere, som er søgt til USA. Langt de fleste ankom i slutningen af 1800-årene og begyndelsen af 1900-årene. Hvem var disse udvandrere, og hvorfor drog de afsted? Hvad ventede dem i det nye land, og hvor og hvordan fik de sig etableret? Hvorledes forløb vejen ind i det nye samfund set over de fire-fem generationer, der er gået siden? Og hvordan har de danske efterkommere klaret sig i det nye samfund, og er udvandrernes håb og drømme gået i opfyldelse?


LANDSKABER OG NATUROPLEVELSER I DET VESTLIGE USA

Dato: Torsdag 21/3
Underviser: Redaktør og rejsejournalist Henrik Lange, Highways-USA.com

Tag med på en tur gennem det vestlige USA, når redaktør Henrik Lange fra rejseportalen Highways-USA.com kommer med eksempler på naturoplevelser og nationalparker, og trækker nogle natur- og landskabsmæssige linjer op, der er kendetegnende for det vestlige USA vest for Mississippi floden. Henrik Lange vil bl.a. give eksempler på landskaber fra Colorado plateauet (Arizona, Utah), Pacific Northwest (Washington State, Oregon), Rocky Mountains (Colorado, South Dakota, Wyoming, Montana) og det amerikanske Southwest langs Rio Grande floden (Texas, New Mexico).

Henrik Lange er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tyndt i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.


NEW YORKS BEDSTE KUNSTMUSEER

Dato: Torsdag 4/4
Underviser: Lektor i kunsthistorie på Aarhus Universitet Hans Jørgen Frederiksen

New York er et Slaraffenland, ikke mindst når det drejer sig om kunstmuseer. Her er stort set alt, hvad øjet kan begære fra alle perioder af menneskehedens historie.

I denne forelæsning præsenteres et udvalg af samlingerne på Metropolitan Museum of Art med The Cloisters, MoMA – Museum of Modern Art, Salomon R. Guggenheim Museum og The Frick Collection.

 


ON SOLID WATER – OM JOHN MORAN OG AMERIKANSK KUNST

Dato: Torsdag 25/4
Underviser: Cand.mag. i kunsthistorie, museumsdirektør Dan Mølgaard

John Moran arbejder med skulpturelt glas – en tradition, der praktisk talt ikke findes i Danmark. Morans skulpturer og installationer udføres i varmt glas kombineret med alskens andre materialer, på nudansk er den mest rammende beskrivelse måske ordet ”mixed-media”. Et ord, der refererer til de materialer, som skulpturerne udføres i, men som i overført betydning også indikerer kunstnerens intentioner og interesse.

Morans kunst er et sammensurium af de mange indtryk og ubesvarede spørgsmål, som populærkulturen og massemedierne uvilkårligt efterlader os alle med. Et udtryk for social bevidsthed, politisk interesse og spørgsmål af mere filosofisk og religiøs karakter, blandet godt op med almindelig indignation.

Med afsæt i udstillingen om Morans kunst kaster vi et blik på den amerikanske kunst og tradition, der går forud for kunstnerens arbejde.Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementSENIORAKADEMI – USA

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk