SENIOR-AKADEMI: VENEDIG – NYE DATOER

Dato/klokkeslæt

25/05/2021
10:00 - 12:00

Sted
Glasmuseet Ebeltoft, Strandvejen 8, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1275
Datoer: 5 formiddage: 25/5, 27/5, 3/6, 10/6, 17/6
Tid: 10.00-12.00 (mødetid senest 9.50)
Pris:
5 forelæsninger: 500 kr      2 forelæsninger: 250 kr.
4 forelæsninger: 450 kr.     1 forelæsning:    150 kr.
3 forelæsninger: 350 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Begrænset deltagerantal (se under tilmelding): Max 40 deltagere
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere


Samarbejdet med Glasmuseet om en foredragsrække holder vi ved – også i foråret 2021. I løbet af foråret åbnes en udstilling med den dygtige og berømte venetianske glaskunstner Lino Tagliapietra. Det har derfor været oplagt at gøre den spændende by Venedig til en ”paraply” for vores foredragsrække.


VENEDIGS HISTORIE

Dato: Tirsdag 25/5 (forelæsningen er flyttet fra 25/3 hhv. 29/4) – BEMÆRK AT FORELÆSNINGEN HOLDES UNDTAGELSESVIS PÅ EN TIRSDAG
Underviser: Martin Ammitsbøll Husted, lektor, cand.mag. i historie, filosofi og samfundsfag

Canaletto: Canale Grande

Venedigs historie er uløseligt forbundet med Middelhavet. Her flød handelsruterne fra Asien og Mellemøsten sammen, og byens rigdom og storhed var således resultatet af handel og købmandskab, der gjorde Venedig til områdets handelsmæssige knudepunkt. Et umiskendeligt islæt i middelalderens og renæssancens Europa blev den venetianske købmand, der enten faldbød luksusvarer eller tilbød handelsforbindelser, som forgrenede sig ud over hele den kendte verden. I egenskab af sin status som handelsby udviklede Venedig sig som en imperiemagt i Middelhavet, ofte i rivalisering med sine norditalienske nabostater.

Fra 1100-tallet og fremefter indtog den venetianske republik flere områder i det østlige Middelhav og satte her sit særlige aftryk på forholdet mellem det kristne Europa, det byzantinske rige og den muslimske verden. Fortællingen er dramatisk og kredser om Venedigs forsøg på at opretholde handlen, imens bystaten må forsvare sine interesser.

Foredraget belyser hovedtræk i Venedigs historie. Vi starter i republikkens tidligste begyndelse i 1000-tallet og bevæger os igennem dens storhedsperiode til dens forfald i slutningen af 1600-tallet. Fortællingen belyser, hvordan venetianernes by og republik blev et centrum for kunst, politisk teori, innovation og økonomisk foretagsomhed. Samtidig fremhæves det, hvordan Venedigs historie blev muliggjort af de andre middelhavsimperiers udvikling, især det byzantinske riges forfald i 1200-tallet og Osmannerrigets voksende magt i 1400-tallet.


RUNDTUR I VENEDIG – ADRIATERHAVETS DRONNING

Dato: Torsdag 27/5 (forelæsningen er flyttet fra 8/4)
Underviser: Torben Brix, foredragsholder, historiefortæller og rejseleder

Venedig har ikke et sidestykke nogen steder i verden. Med sin helt specielle tilblivelse og opbygning på mere end hundrede øer med kanaler som færdselsårer er den helt unik.

Foredraget vil tage tilhørerne på en billedrejse gennem lagunestaden med dens dragende pladser, smukke kirker og paladser og specielle atmosfære. Højdepunkter som Markus-pladsen, Rialtobroen, Canale Grande og dens gondoler vil blive besøgt, men også kirker som Santa Maria della Salute, San Zanipoli og Markuskirken står på programmet. Vi skal også forbi magtens centrum – Dogepaladset med tilhørende Sukkenes Bro. Turen vil yderligere gå til glasøen Murano, ligesom begravelsesøen San Michele og byens første bosættelse Torcello rundes. På rollelisten vil derudover blandt andre være Santa Lucia, Casanova og Hemingway. Til slut ser vi på Venezias fremtid.


VENETIANSK KUNST

Dato: Torsdag 3/6 (forelæsningen er flyttet fra 22/4)
Underviser: Trine Ross, magister i kunsthistorie, kunstanmelder ved Politiken, indehaver af Trine Ross Rejser og kendt fra DR K’s Kunstquiz

Tizian: Selvportræt (udsnit)

Venedig er en vidunderlig by! Og kunsten, der knytter sig til den, er præcis lige så fantastisk, både når vi kigger tilbage gennem tiderne og i dag, hvor Venedig hvert andet år er ramme om kunstbiennalen, der byder på det bedste inden for den internationale samtidskunst.

Blandt fortidens fyrtårn stikker Tizian særlig højt op, idet han definerede Den Venetianske Skole igennem mere end et halvt århundrede og blev kaldt ”Solen mellem små stjerner” af selveste Dante. Men også Veronese, Tintoretto og mange flere har sat deres præg på Venedig, hvilket man (også) kan opleve på kunstrejse.

 


FILMBYEN VENEDIG

Dato: Torsdag 10/6 (forelæsningen er flyttet fra 20/5)
Underviser: Jakob Isak Nielsen, lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet

Det er igen lykkedes at få Jakob Isak Nielsen, lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet, til at besøge Ebeltoft og Glasmuseet. Han har før været foredragsholder i Seniorakademiet og har øst af sin store viden om film fra så forskellige områder som Australien og Mexico.

Denne gang er det film i og om Venedig, der er på dagsordenen. Viscontis ”Døden i Venedig” baseret på Thomas Manns smukke novelle vil nok være den mest kendte, men vi vil komme omkring andre betydelige film.

I den forbindelse er filmbyen Venedig også interessant med den tilbagevendende filmbiennale.

 


VENEDIG, MURANO OG GLAS

Dato: Torsdag 17/6 (forelæsningen er flyttet fra 6/5)
Underviser: Jan Kock, lektor emeritus, Aarhus Universitet

Værk af Lino Tagliapietra

Besøger man Rosenborg Slot, er en af de mest eksklusive ting et helt kammer med selv i europæisk sammenhæng enestående glaskunst gjort i Venedig i 1700 tallet. Alt er givet som en gave til den danske konge Frederik 4., der besøgte Venedig i 1709. Når det blev til en så storslået gave til monarken, er baggrunden den, at Venedig på det tidspunkt frembragte noget af det mest forfinede glaskunst, man kan tænke sig.

Produktionen af glas i Venedig kan med nogenlunde sikkerhed føres omkring 1000 år tilbage i tiden. Den faglige viden har man givetvis hentet i det syriske område, som igen har traditioner tilbage til det romerske rige. Venedig forsøgte at holde på den faglige viden omkring det “at gøre glas”. Derfor var det gennem lange perioder forbudt venetianske glasmagere at rejse til udlandet. Det var dog umuligt at holde glasmagerne hjemme, derfor har venetiansk glaskunst påvirket smagen inden for glas i mange europæiske lande.

Vi skal følge udviklingen af glas i Venedig gennem århundreder og følge den voldsomme nedgang, glasproduktionen havde på stedet i første halvdel af 1800-tallet. Glasproduktionen får dog sidst i 1800-tallet en renæssance og udvikler sig igen til noget helt særligt. Nye firmaer og kendte kunstnere kommer til. Op gennem 1920’erner og 1930’erne stortrives glaskunsten i Lagunen. Efter 2. Verdenskrig fornyer stedet sig atter og progressive firmaer kommer til, hvilket blandt andet gør sig gældende på Biennalen i byen såvel som andre steder i udlandet. Vi følger udviklingen helt op til i dag, hvor der igen sker meget nyt, samtidig med at de gamle mestre sætter det kunstneriske niveau. En af dem er Lino Tagliapietra, som i foråret udstiller på Glasmuseet. Denne udstilling får vi naturligvis en rundvisning i.Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementSENIOR-AKADEMI: VENEDIG – NYE DATOER

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk