SÆRE SANSER – LIVESTREAMING FRA AARHUS UNIVERSITET

23/02/2021

Dato: Tirsdag 23/2
Pris: Fri entré (ingen tilmelding)
Steder: Forelæsningerne vises hos følgende værter i Syddjurs Kommune:
Maltfabrikken (Kulturloft), Maltvej 8, 8400 Ebeltoft
Rosmus Skole, Bispemosevej 5, Rosmus, 8444 Balle
Rostved Forsamlingshus, Askedalsvej 5, Rostved, 8410 Rønde
Kontaktpersoner hos Syddjurs Folkeuniversitet: Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Underviser: Professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Biolog i, Aarhus Universitet

Vi lever i en illusion; en illusion skabt af at vi sammenholder input fra vores sanser med medfødte og tillærte genkendelsesmønstre lagret i vores hjerner. Det betyder at den opfattede virkelighed fuldstændigt er defineret af de sanser et væsen er udstyret med og dets hukommelse. Derfor har dyr og mennesker med forskellige sanser også meget forskellige verdensopfattelser. Kort sagt: Vores virkelighed er den del af vores omverden vi kan sanse.

Dette foredrag vil kaste lys over hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter med vores stærkt begrænsede sanseapparat, og hvor travlt vores hjerne har med at presse sanseindtryk ind i mønstre den kender.

Du vil også høre om de sære sanser; de sanser der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse der er meget langt fra vores egen: Slangers varmesyn, fugles magnetsans, flagermus’ biosonar og hajers evne til at føle elektromagnetiske felter. Til sidst i foredraget vender vi blikket tilbage mod os selv med spørgsmålet: Har vi sjette sanser?

Om forelæseren:
Peter Teglberg Madsen er professor i sansefysiologi på Institut for Biologi på Aarhus Universitet, hvor han er verdensførende forsker i hvalers og flagermus’ brug af biosonar. Én af hans seneste anerkendelser herfor er Forskningsministeriets Eliteforskpris, som han modtog i 2019.

Du er her: ForsideArrangementSÆRE SANSER – LIVESTREAMING FRA AARHUS UNIVERSITET