ROSE EKEN, WILLIAM MORRIS OG KATHRINE ÆRTEBJERG

Dato/klokkeslæt

30/04/2019
10:00 - 12:00

Sted
Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørre Allé 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1253
Datoer: Den sidste forelæsning i denne serie er tirsdag 30/4
Pris:
3 forelæsninger: 275 kr.
2 forelæsninger: 200 kr.
1 forelæsning: 100 kr.
Oplys holdnummer samt dato(er) ifm. betaling ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere


ET FOKUS PÅ ROSE EKEN

Dato: Tirsdag 5/2
Underviser: Museumsinspektør Julie Horne Møller, Horsens Kunstmuseum

Rose Eken: Aftermath

For Rose Eken (f.1976) hænger tid og tempo uundgåeligt sammen med musik, og repetition og det processuelle er et særligt omdrejningspunkt igennem hele Rose Ekens kunstneriske praksis. Rose Eken genskaber objekter som for eksempel en gaffataperulle, en øldåse, et cigaretskod i glaseret keramik (papirler). Hun gør et nummer ud af alt det efterladte. Hun udstiller rodet og affaldet og alt det, der ellers ligger og flyder: tomme flasker, junkfood og krøllede smøgpakker i musikstudiet under optagelserne.

Horsens Kunstmuseum har igennem de senere år haft et stort fokus på Rose Eken, og museets samling indeholder allerede syv inventarnumre af den unge kunstner. I samlingen ses blandt andet nyerhvervelsen ”Aftermath” fra 2018 – en installation bestående af ikke mindre end 1967 dele skabt i keramik.


WILLIAM MORRIS: SKØNÅND, SOCIALIST OG FORRETNINGSMAND

Dato: Tirsdag 19/2
Underviser: Cand.mag i kunsthistorie Amalie Grubb Martinussen

William Morris: Strawberry Thief, tekstildesign, 1883

William Morris får i 2019 (13. februar-16. juni) sin første store udstilling i Danmark på Nivaagaards Malerisamling. Mange kender den engelske kunster for hans farverige, mønstrede tekstiler og tapeter med den karakteristiske, middelalder-inspirerede planteornamentik, men Morris var meget mere end det.

William Morris (1834-1896) beskrives ofte som det engelske kunsthåndværks fader. Som en af de centrale skikkelser bag den britiske Arts & Crafts-bevægelse fik han bl.a. indflydelse på jugendstilen og revolutionerede britisk design. Interessen for middelalderen var hovedinspirationen bag hans omfattende produktion af alt fra malerier, digte, boghåndværk, tekstiler, tapeter, møbler og farvede vinduesglas. Denne interesse delte han med de samtidige prærafaelitiske malere, bl.a. Edward Burne-Jones og Dante Gabriel Rossetti, hvis muse, Jane Burden, Morris giftede sig med.

William Morris var socialist og modstander af Viktoriatidens industrialisering. Ved at genoplive middelalderens solide håndværkstradition ønskede han at gøre oprør mod industrialismens masseproduktion og bringe skønheden ud til folket. Samtidig var Morris en dygtig og visionær forretningsmand, og han så ingen modsætning mellem sin socialistiske overbevisning og den forretningsmæssige succes med eksklusive, håndlavede tekstiler og tapeter til hjemmet.


KATHRINE ÆRTEBJERG

Dato: Tirsdag 30/4
Underviser: Kunstkritiker Lisbeth Bonde

Kathrine Ærtebjerg: Værktøjet II, 2018

Kathrine Ærtebjerg (f. 1969) er en af de mest succesrige og virtuose kvindelige malere i dansk samtidskunst. Hun er uddannet på Det kgl. Danske Kunstakademi, hvorfra hun dimitterede i 2002. Hun udtrykker sig figurativt og er som maler en genuin eventyrfortæller. Motiverne foregår ofte i naturen. Hun er optaget af de groende principper – ikke kun med hensyn til det botaniske, men også det erotiske – især kvinden, hvis opvækst og udvikling er et genkommende motiv i hendes kunst.

Ikke sjældent optræder der hybride væsener foruden æg, dyr og forunderlige gevækster i hendes billeder. Hendes palet er stærk og saftspændt med forkærlighed for grønne, gule og violette farver.


 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementROSE EKEN, WILLIAM MORRIS OG KATHRINE ÆRTEBJERG

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk