PRAG – DEN GYLDNE STAD

Dato/klokkeslæt

05/10/2023
19:00 - 21:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1285
Datoer: 3 torsdage tilbage: 5/10, 26/10, 16/11
Pris:
3 forelæsninger: 375 kr.    2 forelæsninger: 250 kr.
1 forelæsning:     125 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Underviser: Hver aften ─ nyt emne ─ ny forelæser


For femte gang går vi på opdagelse i en af Europas storbyer. Denne gang handler det om Prag – den gyldne stad. Navnet opstod i det 14. århundrede under kejser Karl IV, fordi han beklædte enkelte tage med guld. Guldet er for længst forsvundet, men navnet består.

Vi lærer om byens historie, om dens rige kulturliv og om jødernes historie.

 


 

PRAGS HISTORIE:
FRA GRUNDLÆGGELSEN TIL SLUTNINGEN AF 1800-TALLET

Prag 1607

Dato: Torsdag 14/9
Underviser: Peter Bugge, ph.d., lektor i Centraleuropastudier, Aarhus Universitet

Prag er nok en af Europas smukkeste storbyer, hvis rige arkitektur afspejler byens fascinerende historie gennem mere end tusind år.

Det skitseres, hvordan byhistorie adskiller sig fra lande- og nationalhistorie, og siden skildres Prags udvikling fra grundlæggelsen over blomstringstiden under Karl IV i 1300-tallet, gennem Husittertidens omvæltninger i 1400-tallet, som hovedstad for hele Habsburgriget under Rudolf II (1576-1612), hvor Tycho Brahe var tilknyttet hoffet, og som stedet, hvor Tredive-årskrigen brød ud.

Efter krigene fremstod Prag længe som en provinshovedstad i Habsburgriget, men i 1800-tallet genopstod byen som centrum for en livskraftig tjekkisk nationalbevægelse. Vi slutter omkring 1880, da Prag for alvor træder ind i den moderne tid.


 

PRAGS HISTORIE:
FRA 1880’ERNE TIL I DAG

Dato: Torsdag 5/10
Underviser: Peter Bugge, ph.d., lektor i Centraleuropastudier, Aarhus Universitet

Fra 1880’erne er Prags bystyre helt på tjekkiske hænder, og byen oplever en rivende arkitektonisk modernisering. Industrialisering bringer vækst og forandring, mens Prags tjekkisk-tysk-jødiske kulturliv blomstrer.

I 1918 bliver Prag hovedstad for den nye stat Tjekkoslovakiet, og det multinationale samliv i byen får nye rammer. 2. Verdenskrig fører til Holocaust og siden fordrivelsen af byens tyskere, og med kommunisternes magtovertagelse i 1948 sættes nye socialistiske dagsordener for byudviklingen. Prags kulturliv forbliver vitalt, og fra 1970’erne er Prag centrum for en regimekritisk dissidentbevægelse.

Foredraget vil rumme en øjenvidneberetning fra ”fløjlsrevolutionen” i november 1989, før byudviklingen efter kommunismens fald kort opridses.


 

PRAG – DEN EUROPÆISKE KULTURHOVEDSTAD

Cerny: Kafka

Dato: Torsdag 26/10
Underviser: Ota Tiefenböck, journalist med speciale i Øst- og Centraleuropa

Mozart elskede Prag. “Borgerne i Prag forstår mig og min musik”, skal Mozart have sagt under et af sine ophold i Prag, hvor hans opera ”Don Giovanni” fik premiere i 1787. Bøhmen, det nuværende Tjekkiet, blev i 1700-tallet kaldt for Europas Musikkonservatorium, og tjekkernes forkærlighed til musik og kunst generelt har overlevet til den dag i dag.

Musik og kunst har altid betydet meget for tjekkerne. Kom med på opdagelse i Prags rige kulturliv. Vi besøger både de gamle historiske kulturseværdigheder, klassiske og moderne spillesteder og gallerier samt de nye avantgardekunststeder, som er skudt op overalt i byen.


 

DET JØDISKE PRAG

Jødisk kirkegård

Dato: Torsdag 16/11
Underviser: Katalin Deme, ph.d., forfatter

Når man taler om “det jødiske Prag”, kan begrebet fremkalde forskellige associationer: Middelalderens mystiske Prag med det gamle jødiske kvarter, hvor wunderrabbi Löw vækker muddervæsenet Golem til live, eller Prag som en smeltedigel af tjekkisk-tysk-jødisk kultur, repræsenteret af Franz Kafka, Franz Werfel og Max Brod; men Prag kan også minde om Holocaust-mindesmærket i Pinkas-synagogen, hvor navnene på de 78.000 bøhmiske jøder, der omkom i udryddelseslejrene, er indskrevet på væggene, og endelig fandtes der et jødisk Prag selv i kommunismens grå dage, hvor jødisk liv kun kunne finde sted under partiapparatets vågne øje.

Hvilke kalejdoskopiske associationer, hvilken laterna magica, hvor mange historier kan man ikke fortælle! Men findes der et jødisk Prag i dag, og hvis ja, hvad er dets særpræg? På grundlag af de historiske milepæle, der er skitseret ovenfor, vil foredraget forsøge at besvare dette spørgsmål.

 

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementPRAG – DEN GYLDNE STAD

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk