PANDEMIER I DE SIDSTE 200 ÅR – LIVESTREAMING FRA AARHUS UNIVERSITET

16/03/2021

Dato: Tirsdag 16/3
Pris: Fri entré (ingen tilmelding)
Steder: Forelæsningerne vises hos følgende værter i Syddjurs Kommune:
Maltfabrikken (Kulturloft), Maltvej 8, 8400 Ebeltoft
Rosmus Skole, Bispemosevej 5, Rosmus, 8444 Balle
Rostved Forsamlingshus, Askedalsvej 5, Rostved, 8410 Rønde
Kontaktpersoner hos Syddjurs Folkeuniversitet: Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Underviser: Professor i folkesundhed Lone Simonsen, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet

Historisk set har menneskeheden gennemlevet voldsomme epidemier og pandemier som holdt populationen nede. Fx pest, kopper, kolera, mæslinger og influenza-pandemier som spansk syge der hærgede verden over i 1918-19 og medførte op til 50 mio. dødsfald.

Verden over arbejder forskere på at afdække nutidige trusler og komme på forkant med fremtidens store pandemier. Kommer der igen en stor pandemi? Hvilken virus kan det ske at være? Kan vi risikere at den bliver så dødelig som fortidens forfærdeligheder? Kan vi stoppe den?

Om forelæseren:
Lone Simonsen er professor og pandemiforsker på RUC og er for fem år siden vendt tilbage til Danmark efter en karriere som epidemiolog i USA’s Centers for Disease Control and Prevention (CDC) og National Institutes of Health (NIH). Hun har i snart 30 år brugt matematiske og statistiske metoder til at forstå fortidens og nutidens epidemier og pandemier.

I anledningen af spansk syges 100-års fødselsdag i 2018 holdt hun mange foredrag og spåede allerede dengang om at man burde holde øje med coronavirus-familien som en fremtidig pandemi-trussel.

Med sin unikke kvantitative tilgang og sine historiske briller har hun kastet sig over COVID-19-pandemien og arbejder med at kortlægge dens “signatur” i form af udbredelse og dødelighed, samt med at forstå fænomenet “superspredning” som hun mener er helt centralt for at kunne holde styr på denne coronavirus-pandemi.

Du er her: ForsideArrangementPANDEMIER I DE SIDSTE 200 ÅR – LIVESTREAMING FRA AARHUS UNIVERSITET