PÅ RUMKRYDSTOGT UD I SOLSYSTEMET

08/10/2019

Rønde Gymnasium, lokale GeoboXen, Kr. Herskindsvej 6, Rønde

Dato: Tirsdag 8/10
Pris: Gratis deltagelse – tilmelding ikke nødvendig. Der er mulighed for at købe kaffe og kage.
Kontaktpersoner: Rektor Sven Gaardbo, Rønde Gymnasium, tlf. 8637 1977, Mona Thomassen, tlf. 6178 2697, og Joy Klein, tlf. 8636 7160
Underviser: Professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

LIVESTREAMING FRA SØAUDITORIERNE, AARHUS UNIVERSITET

I foredraget tager vi på et enestående rumkrydstogt til en række fascinerende og smukke naturscenerier i Solsystemet. På en tænkt rejse fra Jorden besøger vi en række af planeterne, deres måner og småplaneter, asteroider og kometer. Og ved hjælp af billeder og målinger, foretaget af en lang serie af rumsonder, vil vi se nærmere på verdener, som er meget forskellige fra vores egen planet, Jorden.

De sidste års forskning har åbenbaret nye egenskaber ved Solsystemet – det har vist sig at Solsystemet har en langt større diversitet og mangfoldighed af fænomener end man forestillede sig var muligt.

Vi begynder turen med at besøge overfladerne på Venus og Mars, hvor vi skal besøge lavasletter, store isgletsjere og enorme kløfter. Vi fortsætter ud i Solsystemet og ser på Jupiter og dens måner med kæmpevulkaner og dybe have under tykke iskapper. Ved Saturn ser vi på dens enorme ringsystem og besøger dens måne, Titans, kolde overflade inden vi bevæger os ud i det frosne, ydre Solsystem hvor vi skal se på ismåner, dværgplaneten Pluto, og den fjerne iskolde Ultima Thule.

Alle bevægelser for objekter i Solsystemet – både planeter, måner og rumsonder – kan beskrives ud fra kendskab til tyngdekraften, raketligningen og viden om positionerne af objekterne i forhold til hinanden. I 1687 beskrev Isaac Newton tyngdekraften matematisk og formulerede i værket “Principia” bevægelsen af objekter under påvirkningen af tyngdekraften. Det er i dette værk at tyngdekraften formuleres som en universel kraft, der virker mellem alle objekter som har en masse. I foredraget vil vi også se på hvordan planeters, måners og rumsonders baner afhænger af tyngdekraften og hvordan man præcist kan beregne hvilken bane en rumsonde vil følge på sin rejse rundt i Solsystemet.

Foredraget bliver illustreret med et væld af betagende billeder fra NASA og ESA’s rummissioner.

DET ER IKKE LÆNGERE NØDVENDIGT AT MELDE SIG TIL LIVESTREAMING-ARRANGEMENTER.
SE BORT FRA NEDENSTÅENDE TILMELDINGSFELT – MØD BARE OP!

Du er her: ForsideArrangementPÅ RUMKRYDSTOGT UD I SOLSYSTEMET