OPERA – SOM VI KENDER OG IKKE KENDER DET

Dato/klokkeslæt

10/10/2023
10:00 - 12:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1291
Datoer: 2 tirsdage tilbage: 10/10, 31/10
Pris:
2 forelæsninger: 250 kr.     1 forelæsning: 125 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Hans Jesper Højlund, tlf. 5187 1580, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Underviser: Søren Schelling, cand.mag., sanger, forfatter og operaformidler


Standardrepertoiret inden for opera udgøres af et halvt hundrede værker, der har vist deres værd over tid. De udgør dog kun en brøkdel af de operaer, der er skrevet, siden genren opstod i 1600-tallets Italien, og listen over oversete perler er betragtelig.

I tre forelæsninger vil Søren Schelling præsentere tre opera-klassikere for os med baggrund og handling og musikeksempler. Med afsæt heri vil han desuden indføre os i tre operaer fra samme komponister eller periode, som de færreste nok kender andet end brudstykker af. Glæd dig til store operaer og forfriskende nye, bevægende bekendtskaber.


19/9: TRIUMFTROMPETER OG STORT ANLAGT ITALIENSK OPERA

Denne formiddag skal handle om den største af 1800-tallets italienske operakomponister, nemlig Giuseppe Verdi – manden bag megahits som ”Fangekoret”, ”La donna è mobile” fra ”Rigoletto” (dansk: ”Rød grød med fløde på”), drikkevisen (og andet) fra ”La traviata” og selvfølgelig triumfmarchen fra ”Aida”.

Vi går i dybden med ”Aida”, Verdis stort anlagte opera, som indeholder noget af hans bedste musik og nogle af de mest gribende karakterer. Vi skal også stifte bekendtskab med en anden stort anlagt italiensk opera fra samme periode – en stor succes på sin tid, men i dag mest kendt for sin balletmusik og en rigtig smuk tenorarie.


 

10/10: DRAMA OG EROTIK – OG ET OVERSET VIDUNDERBARN

I dag er det ikke til at tro, at Bizets ”Carmen”, der tilhører den absolut mest spillede håndfuld af operaer, blev en bragende fiasko ved premieren i Paris i 1875. Men det gjorde den. Bizet døde kun tre måneder efter premieren og nåede aldrig at opleve sin opera blive den verdenssucces, den snart skulle blive.

”Carmen” er en dramatisk kærlighedshistorie, men den er også historien om en komponist, der var et ægte vidunderbarn, spået en glorværdig komponistkarriere, men som aldrig fik sit gennembrud. Denne formiddag skal handle om Bizet og ”Carmen”, men vi vil også fiske en af hans mindre spillede perler frem af glemslens mørke.


 

31/10: STORE FØLELSER OG EN VELDREJET OPERA-THRILLER

Giacomo Puccini skrev tolv operaer, hvoraf de tre – en imponerende fjerdedel (!) – er blandt de ti mest spillede operaer på verdensplan. Det er ”La bohème”, ”Madama Butterfly” og ”Tosca”, som udover at indeholde aldeles vidunderlig musik alle er operaer, der rent dramatisk er særdeles velkonstruerede.

”Tosca”, som vi skal se nærmere på denne tredje operaformiddag, er en vaskeægte thriller, hæsblæsende og spændende fra start til slut og fyldt med de musikalske effekter, som Puccini var så stor en mester i at benytte. Der bliver også plads til en mindre kendt Puccini-opera – men bestemt ikke mindre vellykket.

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementOPERA – SOM VI KENDER OG IKKE KENDER DET

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk