NORSK KUNST

Dato/klokkeslæt

08/09/2022
19:00 - 21:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1220
Dato: Torsdag 8/9
Pris: 100 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Underviser: Cand.mag., lektor Esben Harding Sørensen


Her i foråret 2022 havde vi en velbesøgt foredragsrække om Norge. Desværre måtte vi på grund af sygdom aflyse det planlagte foredrag om norsk kunst. Det vil vi rette op på med dette foredrag. Og der er plads for tilmelding både for dem, der var tilmeldt i foråret og absolut også for nye, der er interesseret.


Edvard Munch: Måneskinn

Norge har i de senere år satset massivt på at bringe viden om den norske kunst og historie ud til verdensoffentligheden. Dette har sikkert meget at gøre med Norges nye velstand, der har givet Norge ny selvfølelse.

Norge var for 60-70 år siden – af de øvrige nordiske lande – anset for at være den tapre, men fattige lillebror. At denne tilstand er ovre nu, ses f.eks. ved den norske stats investering i Munchmuseet ved havnen i Oslo. Dette nye Nationalgalleri kostede 2,7 mia. kroner og blev indviet i oktober 2021 af kongefamilien. Det 13 etager høje museum har imidlertid mødt massiv kritik. En kendt kunstanmelder kalder således museet “et ar i Oslos ansigt”. En anden beskriver facaden som “et autoværn”.

Museet rummer værker af mange norske kunstnere, men i centrum står de tusindvis af arbejder, som Edvard Munch (1863-1944) skænkede bystyret i Oslo i 1944.

Foredraget vil sætte Edvard Munchs værk ind i en tidsmæssig ramme, hvor forbilleder og inspirationer vil blive fremhævet sammen med Munchs hovedværker – inspirationer som Paul Gauguin, Vincent van Gogh og Emil Nolde.

Munchs emnekreds er præget af hans opvækst i kærlighed og angst. Mange tidlige dødsfald i familien prægede den unge Munchs livsopfattelse. “Frygtens, sorgens og dødens engle har stået ved min side, siden den dag jeg blev født.” Emnerne skulle “være mennesker, der er levende, som ånder og føler, lider og elsker”.

Gennem Munchs lange liv skete der selvfølgelig ændringer: Kvinden, der både er tiltrækkende og femme fatale, skildres intenst. Den norske storladne natur beskrives med beundring, ja selv satire og karikatur ses i Munchs sene værk.


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementNORSK KUNST

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk