MUSIK – DEN FØRSTE SYMFONI, PIANISTEN I SPIL, OPLÆG TIL KONCERT

06/09/2022

AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft

Dato: 5 tirsdage: 6/9, 20/9, 4/10, 1/11, 15/11
5 forelæsninger: 475 kr.      2 forelæsninger: 200 kr.
4 forelæsninger: 400 kr.      1 forelæsning:     125 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Underviser: Cand.mag. i musikvidenskab Arne Kjær

6/9 og 20/9: DEN FØRSTE SYMFONI

Johannes Brahms
Foto: Fritz Luckhardt

Emnet ”den første symfoni” sætter fokus på den kreative udfordring, der er forbundet med at komponere indenfor en veletableret, klassisk genre. Hvordan håndterer den ”unge” komponist sin musikalske arv, og hvordan skabes der noget nyt? Vi lytter til nogle komponisters første symfonier.

For Johannes Brahms var det en sand udfordring at komponere en symfoni med lyden af Beethoven i ørerne: Symfoni nr. 1, c-mol (1876). Hos Gustav Mahler følger vi en kunstnerisk afklaringsproces frem til værket: Symfoni nr. 1 i D-dur (1888). Vi lytter til dirigenten Leonard Bernstein og sammenligner med andre dirigenters fortolkning af Mahlers første.

Jean Sibelius præsenterede sin symfoni på en omfattende koncertturné rundt i Europa: Symfoni nr. 1 i e-mol (1900). Den engelske komponist Edward Elgar var inspireret af Brahms og fik succes med symfonien: Symfoni nr. 1, i As-dur (1908). Den russiske komponist Sergei Prokofiev kaster et humoristisk blik på den symfoniske arv fra Haydns tid: Symfoni nr. 1, Symphonie Classique (1917).

1/11 og 15/11: PIANISTEN I SPIL

Leif Ove Andsnes

Med klaveret som instrument åbnes der for mange veje ind i den klassiske musik. Vi følger en internationalt kendt musiker med et stort repertoire: Den norske pianist Leif Ove Andsnes. Hans alsidighed som musiker gør det muligt at belyse alle aspekter af pianistens arbejde – som koncertpianist, som kammermusiker og som solopianist.

Musikeksemplerne hentes hos Mozart og Edvard Grieg (klaverkoncert), hos Schumann og Debussy (kammermusik) samt hos Carl Nielsen og Béla Bartók (musik for soloklaver). Undervejs lytter vi til andre pianister, som også har indspillet denne musik. Derved sættes der fokus på fortolkningen og den musikoplevelse, der følger med.

4/10: OPLÆG TIL KONCERT MED AARHUS SYMFONIORKESTER D. 13. OKTOBER –

NØRGÅRD OG NIELSEN

Aarhus Symfoniorkester fejrer komponisten Per Nørgård (90 år i juli) med opførelsen af to værker: ”Terrains vagues” – en udforskning af rummet mellem det uopdyrkede land og civilisationen – og ”Recall”, en koncert for harmonika og orkester. Koncerten afrundes med Carl Nielsens første symfoni, som bringer et forfriskende bud på en klassisk genre.

Koncert torsdag 13/10 kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus:

NØRGÅRD OG NIELSEN

Aarhus Symfoniorkester – dirigent Giordano Bellincampi
Solist: Bjarke Mogensen, akkordeon

P. Nørgård: Terrains Vagues
P. Nørgård: Recall
C. Nielsen: Symfoni nr. 1

For flere oplysninger om koncerten og for bestilling af billetter hos Musikhuset, tryk på dette link

Du er her: ForsideArrangementMUSIK – DEN FØRSTE SYMFONI, PIANISTEN I SPIL, OPLÆG TIL KONCERT