LUFTEN VI INDÅNDER

Dato/klokkeslæt

26/11/2019
18:45 - 21:00

Sted
Ugelbølle Forsamlingshus, Overgårdsvej 4, Ugelbølle, 8410 Rønde


Dato: Tirsdag 26/11
Pris: Gratis deltagelse – tilmelding ikke nødvendig. Der er mulighed for at købe kaffe og kage.
Kontaktpersoner:
Gurli Rohde, Ugelbølle Forsamlingshus, tlf. 2485 9808, Mona Thomassen, tlf. 6178 2697, og Joy Klein, tlf. 8636 7160
Undervisere:
Lektor i analyse- og atmosfærekemi Marianne Glasius, Institut for Kemi, Aarhus Universitet, og professor i miljømedecin Torben Sigsgaard, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet


LIVESTREAMING FRA SØAUDITORIERNE, AARHUS UNIVERSITET

Hvert år dør omkring 3.000 mennesker i Danmark for tidligt, og endnu flere bliver syge og indlagt på hospitaler, på grund af luftforurening. Luftforurening kan føre til sygdomme i luftveje og hjerte-karsygdomme. Men nyere forskning tyder nu også på at luftforurening også påvirker forekomsten af andre af de store folkesygdomme – herunder diabetes og Alzheimers.

Men hvor kommer de forurenende partikler og gasser fra, i hvor store mængder og hvilke er værst? Mennesket har altid produceret og udsat sig selv for luftforurening – især fra forbrænding; fra f.eks. bål, brændeovne eller bilmotorer, men også via landbrugets udslip af ammoniak. Blæsten transporterer forureningen i atmosfæren tusinder af kilometer og en stor del af luftforureningen i Danmark kommer derfor fra udlandet, ligesom vi selv eksporterer vores luftforurening til vores nabolande. Naturen selv producerer også forurenende partikler og gasser som vi påvirkes af – de kommer fra f.eks. skovbrande, vulkanudbrud, ørkenstøv og saltpartikler fra havet.

Forskerne kan spore kilderne til partikelforurening med avancerede kemiske analyser af molekylære sporstoffer. Når vi brænder træ og planter, omdannes eksempelvis cellulose til sukkerstoffer som bliver en del af partiklerne i røgen. Sådanne specifikke stoffer anvender forskerne til at spore kilder til forurening af luften – selv i fjerne arktiske områder.

Men hvad er egentligt de vigtigste kilder til luftforurening med partikler både lokalt og globalt? Hvilke effekter har de på miljøet, klimaet og vores helbred? Og hvordan påvirker klimaforandringer luftforureningen i fremtiden? Få svarene fra en kemiker og en læge der forsker i luftforurening og hvordan den påvirker vores sundhed.

DET ER IKKE LÆNGERE NØDVENDIGT AT MELDE SIG TIL LIVESTREAMING-ARRANGEMENTER.
SE BORT FRA NEDENSTÅENDE TILMELDINGSFELT – MØD BARE OP!


 


Du er her: ForsideArrangementLUFTEN VI INDÅNDER

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk