LIVESTREAMING: KVANTEFYSIKKEN – ATOMERNES VILDE VERDEN

04/10/2022

Dato: Tirsdag 4/10
Pris: Fri entré
Steder: Forelæsninger vises bl.a. hos følgende værter:
Rosmus Skole, Bispemosevej 5, Rosmus, 8444 Balle (tilmelding – se under Livestreaming – Naturvidenskab)
Rostved Forsamlingshus, Askedalsvej 5, Rostved, 8410 Rønde
Kulturloft, Maltfabrikken, Maltvej 12, 8400 Ebeltoft (tilmelding – se under Livestreaming – Naturvidenskab)
Der er endnu ikke arrangeret foredrag ved Syddjurs Gymnasium i dette semester.
Kontaktpersoner hos Syddjurs Folkeuniversitet: Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697

Underviser: Klaus Mølmer, professor i kvantefysik, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet

LIVESTREAMING FRA SØAUDITORIERNE, AARHUS UNIVERSITET

Den danske fysiker Niels Bohr foreslog i 1913 en model for atomernes opbygning som minder om planeternes kredsløb om Solen i Solsystemet. Bohrs teori blev en forløber for den såkaldte kvantefysik hvis formler er utroligt præcise.

Men der er underlige ting på færde når kemikere og fysikere beskriver atomernes og molekylernes opførsel: dels er de mikroskopiske partikler tilsyneladende flere steder på samme tid indtil vi måler på dem, dels giver målingerne altid tilfældige resultater.

De videnskabsmænd, som skabte teorien i årene 1900-1930, blev aldrig enige om hvordan vi skal forstå kvantefysikkens mere paradoksale sider. Samtidigt med at vi i dag anvender teorien med succes – på alt fra stjerners fødsel og død til mikrochips i computere, smartphones mv. – diskuterer fysikere stadig og intenst kvantefysikkens dybere betydning. Kvantefysikken er ”Still Crazy After All These Years”, og store internationale forskningsprogrammer arbejder nu mod snedige anvendelser af kvantefysikkens særeste egenskaber i superhurtige kvantecomputere der regner på flere tal på samme tid, og mod nye teknologier til sikker telekommunikation og præcise målinger som benytter særligt skrøbelige kvantetilstande af lys og atomer.

I foredraget diskuterer professor Klaus Mølmer de eksperimentelle observationer og teoretiske overvejelser der førte til Bohrs atomfysik og til kvantefysikkens teoretiske formler. Niels Bohr udtalte at ”… hvis nogen siger han kan tænke over kvanteproblemerne uden at blive svimmel, viser det blot at han ikke har forstået den mindste smule af dem.”.

Klaus Mølmer vil forsøge at dele ud af sin egen svimmelhed over kvantefysikken, dens vidt forskellige fortolkninger og dens seneste teoretiske og eksperimentelle landvindinger.

Om forelæseren:
Klaus Mølmer er professor ved Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet. Hans forskning har specielt haft fokus på studiet af atomare systemers vekselvirkning med lys. Klaus Mølmer har blandt andet udformet teorier for henfald og dæmpning af mikroskopiske, kvantemekaniske systemer, nedbremsning af atomer ved hjælp af laserlys, dynamik for ultra-kolde gasser, kvantemekaniske computere og for måleprocessens særlige betydning og anvendelsespotentiale i kvantefysikken.

Du er her: ForsideArrangementLIVESTREAMING: KVANTEFYSIKKEN – ATOMERNES VILDE VERDEN