LIVESTREAMING: JORDEN OG LIVET – 3.800 MIO. ÅRS SPEJLING

27/09/2022

Dato: Tirsdag 27/9
Pris: Fri entré
Steder: Forelæsningen vises bl.a. hos følgende værter:
Rosmus Skole, Bispemosevej 5, Rosmus, 8444 Balle (tilmelding – se under Livestreaming – Naturvidenskab)
Rostved Forsamlingshus, Askedalsvej 5, Rostved, 8410 Rønde
Kulturloft, Maltfabrikken, Maltvej 12, 8400 Ebeltoft (tilmelding – se under Livestreaming – Naturvidenskab)
Der er endnu ikke arrangeret foredrag ved Syddjurs Gymnasium i dette semester.
Kontaktpersoner hos Syddjurs Folkeuniversitet: Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697

Underviser: Minik Rosing, professor i geologi, GLOBE Institute, Københavns Universitet

LIVESTREAMING FRA SØAUDITORIERNE, AARHUS UNIVERSITET

Jorden blev dannet for 4.500 millioner år siden, sammen med resten af vores solsystem. Havene opstod muligvis allerede inden for de første par hundrede millioner år, og snart spirede det tidligste liv frem. Vi har ingen anelse om hvornår livet opstod eller hvilke processer der var i spil, men vi kan konstatere at havet myldrede med mikroorganismer for ca. 3.800 millioner år siden.

Den jord vi lever på i dag, er en markant anderledes jord end den der kom ud af støvskyen, lige efter Solsystemets fødsel. Stort set alt hvad vi ser omkring os, er resultater af livets indflydelse på Jorden. Ligeledes spejler den udvikling, som livet har gennemgået, Jordens indre pulsslag og Solsystemets dynamik.

Jorden og livet spejler og påvirker således hinandens udvikling – og som den mest indflydelsesrige organisme på Jorden, er vi mennesker nu i gang med at ændre Jorden i en ny og hidtil uset retning.

Om forelæseren:
Minik Rosing er professor i geologi ved GLOBE Institute, Københavns Universitet. Han er anerkendt verden over, blandt andet for teorien om at Jordens kontinenter er opstået som følge af livet i havet og for at have opdaget de tidligste kendte tegn på liv på Jorden i 3,8 mia. år gamle bjergarter fra Grønland, i Isua, som ligger nordøst for Nuuk.

Du er her: ForsideArrangementLIVESTREAMING: JORDEN OG LIVET – 3.800 MIO. ÅRS SPEJLING