LITTERATUR

Dato/klokkeslæt

01/11/2021
19:00 - 21:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1289
Datoer: 3 mandage: 1/11, 15/11, 6/12
Pris:
3 forelæsninger:  275 kr.
2 forelæsninger:  200 kr.
1 forelæsning:     100 kr.
Oplys dato ifm. tilmelding ved valg af en enkelt forelæsning
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Undervisere: Hver aften ─ nyt emne ─ ny forelæser


SOM DYBEST BRØND: JEPPE AAKJÆRS DIGTNING OG KULTURELLE BETYDNING

Foto: Saxtorph-Mikkelsen

Dato: Mandag 1/11
Underviser: Johannes Nørregaard Frandsen, professor i litteratur- og kulturvidenskab ved SDU og leder af universitetets H.C. Andersen Center

Jeppe Aakjærs (1866-1930) forfatterskab er meget betydeligt i dansk litteratur og hans digte centrale i den folkelige sang. Tænk blot på ”Jens Vejmand” og ”Jeg er Havren”.

Aakjær spillede en stor rolle i sin samtid, hvor industrialisering prægede land og by. Han forsvarede naturen og de svages ret. Han kæmpede for historiens og traditionens ret mod den åndløse økonomiske udnyttelse, han så i sin samtid. Aakjær virkede som forfatter, debattør og foredragsholder, men størst var han i sin lyrik med samlinger som ”Fri Felt” (1904) og ”Rugens Sang og andre Digte” (1906).

Foredraget vil indkredse kernerne i Aakjærs liv og værk.


ORHAN PAMUK
(UDSAT FRA 2020)

Foto: David Shankbone

Dato: Mandag 15/11
Underviser: Sognepræst og boganmelder Carina Wøhlk

”En dag læste jeg en bog, og hele mit liv var forandret”. Sådan begynder Orhan Pamuks bog ”Det nye liv” (1998). Hans eget forfatterskab tjener måske ikke til livsomvæltning, men det gør dybt indtryk.

Orhan Pamuk er en af Tyrkiets fremmeste forfattere og intellektuelle. Han debuterede i 1982 og har en lang række bøger bag sig. Hans værker bærer præg af en både poetisk og politisk tone – og en bestræbelse på at bygge bro imellem europæisk og orientalsk tradition. I 2006 modtog Pamuk, ganske velfortjent, Nobelprisen i litteratur.

Sognepræst og boganmelder Carina Wøhlk vil give en indføring i Orhan Pamuks litterære univers, hvis omdrejningspunkt er længslen efter identitet. Der vil blive mulighed for spørgsmål og drøftelse undervejs.


HALFDAN RASMUSSEN

Dato: Mandag 6/12
Underviser: Jeannet Ulrikkeholm, cand.mag. og tidligere universitetslærer

Musikalsk foredrag om Halfdan Rasmussen ved cand.mag. Jeannet Ulrikkeholm

Halfdans børnedigte ruller i vores blod – vi har alle fået hans børnesange ind med modermælken. Nogle af os har lært at læse takket være Halfdans ABC, som Ib Spang Olsen illustrerede. Da vi blev større, lærte vi hans voksendigte at kende. Vi erfarede, at Halfdan som ingen anden digter kan åbne vores øjne for livets skønhed og skrøbelighed. Og han gør det med glimt i øjet. Den subtile humor fornægter sig ikke.

Halfdan har selv sagt, at han både var klovn og alvorsmand, idet han beskæftiger sig både med det lyse og det mørke. Han gjorde sig klart, at de mest populære digte var de sjove og ufarlige.

Hvem var Halfdan egentlig? Hvorfor blev han digter? Hvad var hans baggrund? Hvordan udviklede hans forfatterskab sig? Hvilken rolle spillede kvinderne i hans liv, og hvilke forfattere påvirkede han?

Få svaret på disse spørgsmål i løbet af foredraget. Jeannet Ulrikkeholm vil synge en del af Halfdans mest berømte sange, og publikum er med på fællessang.


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementLITTERATUR

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk