LITTERATUR 2 – LIDENSKABER OG MENNESKETS AFGØRENDE VALG

08/04/2024

Aktivitetshuset, Nørrealle 4B, Ebeltoft

Datoer: 2 mandage: 8/4, 22/4
2 forelæsninger: 250 kr.     1 forelæsning: 125 kr.
Oplys dato ifm. tilmelding ved valg af en enkelt forelæsning
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Underviser: mag.art. Kirsten Pedersen

TO AFTENER MED TRE ROMANER, DER HANDLER OM LIDENSKABER OG MENNESKETS AFGØRENDE VALG

VILD NATUR OG UBÆNDIGE LIDELSER

Selma Lagerlöf : Gøsta Berlings Saga (1891)

Fortællingen om kavaleren Gøsta Berling udspiller sig over et dramatisk år omkring 1820 på herregården Ekeby i Værmland. En fascinerende og tøjlesløs fortælling, der tager udgangspunkt i virkelighedens verden, men inddrager sagn, minder og historier, som forfatteren fik fortalt som barn.

Lagerlöf forvandler dem til eviggyldige myter om lidenskabens og kærlighedens veje, menneskets afgørende valg og det nødvendige offer, den enkelte må bringe, for at verden skal forandre sig til det bedre. Sproget ligner det værmlandske landskab – vildt og sværmerisk. Her er både de jordiske, de underjordiske og de overjordiske på spil. Storslået litteratur hvor kunst, natur og passion spiller hovedrollerne.

EN GRÆNSEOVERSKRIDENDE KVINDE

Kristian Zahrtmann: Marie Grubbe (1903)

J.P. Jacobsen: Fru Marie Grubbe (1876)
Lone Hørslev: Dyrets år (2014)

Den historiske adelskvinde Marie Grubbe, der levede 1643-1718, har gennem flere århundreder fascineret skønlitterære forfattere, der har brugt hende som motiv i dansk litteratur om en stærk og usædvanlig kvinde, der længes efter kærlighed og i sin søgen udfordrer alle normer og konventioner. Det betaler hun prisen for.

I foredraget skal vi følge Marie i J.P. Jacobsens klassiker og i Hørslevs litterære fortolkning – to romaner skrevet af henholdsvis en mandlig og en kvindelig forfatter i hver sit århundrede. Hvilken tilgang har de hver især, hvilke forskelle og ligheder har værkerne, hvilke temaer vægtes? Begge værkerne er historiske romaner, som blander fakta og fiktion i en dialog med fortiden.

Du er her: ForsideArrangementLITTERATUR 2 – LIDENSKABER OG MENNESKETS AFGØRENDE VALG