LEMMERZ, JOHANNES WILHJELM, KRØYER OG TAL R

Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørre Allé 4, 8400 Ebeltoft

Datoer: Der resterer 1 mandag 29/4
1 forelæsning: 100 kr.
Oplys holdnummer samt dato ifm. betaling ved valg af en enkelt forelæsning
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere

ET FOKUS PÅ CHRISTIAN LEMMERZ

Underviser: Museumsinspektør Julie Horne Møller, Horsens Kunstmuseum

Christian Lemmerz: Fettbaby

Christian Lemmerz (f. 1959) har stået stærkt på den danske kunstscene siden 1980’erne, hvor han blandt andet var en del af ”Værkstedet Værst”. Han bliver betegnet som alt fra provocateur til genial galning for sine portrætteringer af den menneskelige psyke og tilstand. Især sindet og dets fortrængte skyggesider spiller ind i Christian Lemmerz’ univers.

Tegning, installation og performance og i særdeleshed skulptur er nogle af de medier, som han igennem tiden har brugt til at pege på kroppens forgængelighed, vores eksistentielle angst og det ofte forbudte begær.

Horsens Kunstmuseum har siden 1980’erne haft et stort fokus på Christian Lemmerz, og museets samling indeholder den dag i dag ikke mindre end 65 inventarnumre af hans værker. I samlingen ses blandt andet ”Fettbaby” fra 1985, en skulptur i margarine.

SKAGENSMALEREN JOHANNES WILHJELM

Underviser: Mette Harbo Lehmann, museumsinspektør med ansvar for udstillinger på Skagens Kunstmuseer

Johannes Wilhjelm: To piger på Skagen strand, 1910. Foto: Skagens Kunstmuseer

På hvilken måde var Johannes Wilhjelm skagensmaler? Det spørgsmål skal besvares. Gennem foredraget vil Mette Harbo Lehmann vise en masse billeder, fortælle om Johannes Wilhjelm, om kunstnerkolonien, om de yngre skagensmalere og om hvordan de adskilte sig fra pionererne.

Johannes Wilhjelm (1886-1938) kom først til Skagen i 1910 for at male. På det tidspunkt havde kunstnerkolonien her allerede eksisteret i næsten fire årtier, men sammenholdet i kunstnerkolonien var stadig levende. Wilhjelm vendte derfor tilbage år efter år. På grund af aldersforskellen blev Wilhjelm og hans jævnaldrende kunstnerkollegaer i byen omtalt som ”kredsen af yngre skagensmalere” og kunne ses i modsætning til ”pionererne” – Anna og Michael Ancher, P.S. Krøyer, Tuxen m.fl. Deres kunst var ligeledes præget af en ny tid, men udviste samtidig respekt for traditionen.

MESTERVÆRKER – KRØYER PÅ BESTILLING!

Underviser: Charlotte Lindvald, mag.art., kunstfaglig chef på Skagens Kunstmuseer

P.S. Krøyer: Videnskabernes Selskab

P.S. Krøyer var skagensmaler, pioner for dansk friluftsmaleri, og blev særligt kendt for skildringerne af kunstnerkolonien og lokalbefolkningen i Skagen. Han mestrede dog også helt andre genrer og var gennem hele sit voksenliv en af de absolut mest eftertragtede portrætmalere blandt det bedre borgerskab og skildrede utallige personligheder inden for Danmarks kultur- og erhvervsliv.

Til sommer viser Skagens Kunstmuseer for første gang fem af hans mest monumentale og personrige gruppeportrætter, som for første gang vises samlet – flere hænger til daglig på steder, der ikke er offentligt tilgængelige.

Til foredraget vil vi dykke ned i Krøyers proces med de enorme værker, vi vil belyse historierne bag de portrætterede, og hvorfor værkerne er så betydningsfulde – ikke blot i kunsthistorisk lys, men også for Danmarks historie og selvforståelse. Det gælder de fem værker: ”Selskab på Glyptotheket”, ”Komiteen for den franske udstilling i København 1888”, Videnskabernes Selskab”, ”Fra Børsen” og ”Industriens mænd”.

TAL R

Underviser: Kunstkritiker Lisbeth Bonde

Tal R: Sortedam

Tal R (egentlig Tal Rosenzweig, f. 1967 i Tel Aviv) er en af de mest fremtrædende kunstnere i sin generation. Ikke kun i Danmark, men også internationalt. Hans sprudlende abstrakt-figurative formsprog, der trækker veksler på “primitiv” kunst, kubisme, orientalsk ornamentik og fauvisme, er signalkraftigt og fuldt af energi.

Tal R har en lang række udstillinger bag sig såvel i udlandet som i Danmark. Han er repræsenteret af gallerier i Tel Aviv, London, Berlin og København. I 2013/2014 viste han den store solo-udstilling ”The Virgin” på ARoS, og i 2017 solo-udstillingen ”Academy of Tal R” på Louisiana, hvor et stort publikum lærte hans kunst bedre at kende.

Tal R skaber malerier, skulpturer og grafiske værker. Han spænder vidt. Han er uddannet på Det kgl. Danske Kunstakademi i 2000. I årene 2005-14 var han professor ved kunstakademiet i Düsseldorf.

Du er her: ForsideArrangementLEMMERZ, JOHANNES WILHJELM, KRØYER OG TAL R