KUNST: LEONARDO DA VINCI, ESKE KATH, JULIE NORD, NINA STEN-KNUDSEN

Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft

Datoer: 3 aftener: Torsdag 19/9, mandag 30/9, mandag 28/10
1 forelæsning: 100 kr.
Oplys holdnummer samt dato(er) ifm. betaling ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere

Også til aftenforelæsningerne i kunst har vi valgt fire af tidens mest markante kunstnere – med hver sin fantastiske udtryksform. De er bl.a. valgt, fordi vi har lyttet til vores deltageres ønsker. Også her med dygtige, vidende forelæsere.

Men vi starter lidt tilbage i tiden – med altid interessante Leonardo da Vinci.

LEONARDO DA VINCI OG HANS VERDEN

Dato: Torsdag 19/9
Underviser: Christian Salling, cand.mag. i kunsthistorie, kunstanmelder for Aarhus Stiftstidende

Leonardo da Vinci: Vitruviansk mand

I år er det 500-året for Leonardo da Vincis død. Tag med på en rejse tilbage til 1400-tallets Italien og bliv klogere på da Vinci og den tid han levede i, når vi stiller spørgsmålet: Hvad var renæssancen, og hvorfor bliver da Vinci ofte kaldt det arketypiske renæssancemenneske?

I foredraget præsenteres den sociale og filosofiske baggrund for renæssancen og hvordan denne særlige tid var med til at forme mennesket Leonardo da Vinci. Hør om da Vincis mange interesser, fra billedkunst til videnskab, fra maleri til ingeniørkunst – men også om nogle af da Vincis mindre kendte interesser, som karikaturtegning og optiske illusioner.

Vi stiller skarpt på da Vinci igennem kunsten, og ser hvordan allerede hans egen samtid betragtede ham som et geni. Og endelig ser vi hvad da Vinci og renæssancen har betydet for eftertiden, og om vi mon kan lære noget af da Vinci i dag?

ESKE KATH OG JULIE NORD

Underviser: Kunstkritiker Lisbeth Bonde

Eske Kath: Fundamental Uncertainty

Den danske billedkunstner Eske Kath (f. 1975) stiller i sine værker spørgsmål til verdens tilstand og de naturkræfter, der styrer den. Hans unikke formsprog, der synes udført af en sikker hånd, der aldrig ryster, handler om noget ganske andet og meget foruroligende, der ellers nok kunne få hånden til at skælve: Naturkatastrofer i form af tsunamier, jordskælv og vulkanudbrud.

Foredraget vil forme sig som en omvisning i Eske Kaths kunst fra begyndelsen til i dag, hvor man endnu frem til den 24. november kan se soloudstilling på Trapholt med titlen ”Den Fundamentale Usikkerhed”. Her udstiller Eske Kath tyve nye værker, fortrinsvis maleri, men også installation.

Helikoptere, småpiger eller piger i puberteten, dødningehoveder, kaniner, kæmpesvampe, edderkopper, mønstre med store hvide huller og meget andet. Julie Nord blander velkendte, søde og ‘hyggelige’ elementer med farlige og truende, og samspillet mellem denne gru og idyl eller dette spooky og unheimliche resulterer i nogle psykedeliske og surrealistiske billeder. Med andre ord et gotisk univers.

Foredraget vil dykke ned i Julie Nords myldrende og dybt fascinerende billedverden.

NINA STEN-KNUDSEN

Underviser: Museumsinspektør Julie Horne Møller, Horsens Kunstmuseum

Nina Sten-Knudsen: Og hvad så med dig

Nina Sten-Knudsen (f.1957) startede sin kunstneriske karriere i slutningen af 1970’erne og tilhører den generation af unge kunstnere, der blev kendt som ’De vilde Unge’.

I sin kunstneriske praksis afsøger Nina Sten-Knudsen nogle af livets og universets helt store spørgsmål om eksistens, ondskab, fortid og fremtid. Særligt udforsker hun maleriets potentiale og berettigelse i vores moderne verden.

Nina Sten-Knudsen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i perioden 1977-82.

Det første værk, som blev erhvervet til Horsens Kunstmuseums samling efter etableringen af kunstmuseet tilbage i 1984, var værket: ”En god dag at dø”’ af Nina Sten-Knudsen fra samme år.

Du er her: ForsideArrangementKUNST: LEONARDO DA VINCI, ESKE KATH, JULIE NORD, NINA STEN-KNUDSEN