KUNST – BAROK: JORDNÆR REALISME OG HIMMELRÅB

Dato/klokkeslæt

24/10/2023
10:00 - 12:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1298
Datoer: 1 tirsdag tilbage: 24/10
Pris: 125 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Underviser: Kunsthistoriker, mag.art. Gitte Tandrup


Foredragene vil handle om billedsprog i 1600-tallets Europa. Man vil have mening og dybde i realistiske retninger. I Italien er der både jordnær realisme og en overdådig stil til at promovere pavemagten, den højbarok, der har givet perioden navn. Både i Nederlandene og Spanien er der en guldalder i maleriet.

Det er en gennemgang af de store mestre. Det er fyldt med eksistentielle temaer. Hvad er der på spil? Hvordan kan man åbne for billedstoffet, så det bliver vedkommende også i dag?


 

I. ITALIEN MED BL.A. CARAVAGGIO, ARTEMISIA GENTILESCHI OG BERNINI

Caravaggio: Falskspillerne

Dato: Tirsdag 29/8

I Italien udvikler især Caravaggio det realistiske jordnære og samtidig dramatiske billedsprog med figurer i bevægelse og lys-mørkevirkninger, såkaldt clair-obscur. Det sætter spor overalt i Europa. I billeder bliver der rum for almindelige mennesker og deres vilkår.

Fra omkring 1620 udvikler højbarokken sig. Bernini er central i at udvikle et susende billedsprog. Kirken skal stråle, så man mærker dens magt i hele verden.

Andre kunstnere vil være Annibale Caracci, Artemisia Gentileschi, Elisabetta Sirani, Guido Reni og flere.


 

II. NEDERLANDENE MED BL.A. REMBRANDT, HALS OG RUBENS

Rembrandt. Selvportræt (1669)

Dato: Tirsdag 26/9

Den nederlandske guldalder er livsglæde og stolthed ved at handle, ved det sted man bor, ved alle de ting man ejer. De store kunstnere stiller også spørgsmål. Kan fællesskabet holde? Hvordan få balance mellem åndelige og materielle værdier? Der købes billeder i flere samfundslag. Flere kunstnere agerer både i de frie Nederlande og i de spanske med Antwerpen som centrum.

Kunstnere er blandt andre Rembrandt, Frans Hals, Rubens, Vermeer, Floris van Dijck, Clara Peeters, Judith Leyster og Adrian Brouwer.


 

Velazquez: Sebastian de Morra

III. SPANIEN MED BL.A. VELAZQUEZ, ZURBARAN OG MURILLO

Dato: Tirsdag 24/10

Spaniens maleri udfolder sig til en strålende guldalder. Det foregår på en strengt religiøs baggrund. Heftige følelser springer ud af værkerne. Fattige folk får opmærksomhed i flere værker, som med Velazquez’ vandsælger. Riget er kæmpestort. Solen går aldrig ned i det rige, siger man. Men det bliver mindre. Filip IV har magten fra 1621-65. Velazquez er mesteren, der finder menneskelige træk midt i den fastnaglede orden, som kongen og hele hoffet er underlagt. Den senere udvikling med Goya berøres.

Kunstnere er blandt andre Velazquez, Jusepe Ribera, Zurbaran, Murillo, Luisa Roldàn og Goya.

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementKUNST – BAROK: JORDNÆR REALISME OG HIMMELRÅB

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk