JYSK

Dato/klokkeslæt

11/04/2024
19:00 - 21:00

Sted
Aktivitetshuset, Nørrealle 4B, Ebeltoft


Holdnummer: 1135
Dato: Torsdag 11/4
Pris: 125 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) ) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Joy Klein, tlf. 8636 7160
Underviser: Inger Schoonderbeek Hansen, centerleder, lektor, ph.d., Institut for Kommunikation og Kultur, Peter Skautrup Centret for Jysk Dialektforskning, Aarhus Universitet


Frederik Vermehren (1823-1910): En jysk faarehyrde paa heden, 1855

Sprog er en vigtig del af vores identitet. Vi er det sprog, vi taler. Vores sprog fortæller, hvem vi er, og det afslører, hvor vi kommer fra. I Jylland kan vi stadig høre om jyden, der taler “nuerenfywrs”, er “wæsterfræ’”, bor i “Kronjylland”, og, ikke mindst, kommer fra “Synnejylland”. Også i dag.

I foredraget ser vi på dialekternes forhistorie, og hvad der skete med dem, da der gik normalisering i den, og folk begyndte at tale mere og mere ens, hele riget rundt, måske lige bortset fra i “Synnejylland” (og på Bornholm).

Mens “Synnejylland” holder fanen højt for alle de danske dialekter (og det er der en særlig grund til), er der andre træk i vores dialekter, der peger på, at vores sprog vitterligt afspejler, hvor vi kommer fra, men også at sproget flytter sig sammen med dets brugere. Så har vi noget, der hedder “kalundborgjysk”, fordi der er træk i det gamle sprog i Kalundborg, der er ret så jyske. Og på Djursland er der faktisk nogle sproglige træk fra Sjælland, uden dog at vi kalder sproget her for ‘djurslands-sjællandsk’.


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementJYSK

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk