INSEKTERNES FASCINERENDE LIV (2) – SOMMERFUGLE OG VANDLØBSINSEKTER

Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørre Allé 4, 8400 Ebeltoft

Datoer: To mandage 23/9, 18/11
1 forelæsning: 100 kr.
Oplys holdnummer samt dato ifm. betaling ved valg af en enkelt forelæsning
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere

Dette er den anden forelæsningsrække, hvor forskerne tager dig helt tæt på insekternes fascinerende liv. I foråret hørte vi om biller og bier – nu til efterår drejer det sig om sommerfugle og vandløbsinsekter.

SOMMERFUGLE

Underviser: Ph.d. i biologi Anne Eskildsen, specialkonsulent i SEGES

Okkergul pletvinge

De fleste danskere kender dagsommerfuglene. Man har måske set en admiral på havens nedfaldsfrugt eller oplevet en skriggul citronsommerfugl flakse forbi på en solrig forårsdag. I modsætning til mange andre insekter har dagsommerfuglene med deres smukke udseende en ubetinget ‘x-faktor’. Og tilværelsen som dagsommerfugl er ikke kedelig: Nogle arter har et voldsomt temperament, nogle trækker over afstande på tusindvis af kilometer, og nogle er glubske rovdyr, der narrer andre insekter til at passe deres unger.

Fælles for alle vores 60 arter af dagsommerfuglene er dog, at de i de senere år er gået voldsomt tilbage, fordi deres levesteder gradvist forsvinder.

Biolog og forsker Anne Eskildsen vil i sit foredrag fortælle masser af gode historier fra dagsommerfuglenes verden. Samtidig vil hun løfte sløret for, hvordan man kan hjælpe de smukke dagsommerfugle ved at gøre sin have til et sandt sommerfugleparadis.

VANDLØBSINSEKTER

Underviser: Cand.scient. i biologi Keld Mortensen, chefrådgiver og markedschef hos Orbicon

Keld Mortensen er biolog med speciale i vandløbsinsekter. Han har for nyligt udgivet hæftet ”Døgnfluer” i Naturhistoriske Museums serie ”Natur og Museum”. Han har tidligere undervist på Aarhus Universitet i bl.a. insektbestemmelse og har været tilknyttet Naturhistorisk Museums entomologisektion i mere end 10 år.

Sø-majflue (Ephemera vulgata)

Kelds forelæsning vil handle bredt om insekter tilknyttet vand med specielt sigte på vandløb.

Følgende emner vil blive omhandlet:
• Hvordan klarer insekter sig i vand? Hvad er udfordringerne?
• Er det både voksne insekter og larver / nymfer som er tilknyttet vand,
og er der overhovedet forskel på en larve og en nymfe?  Og hvad er forskellen?
• Hvordan har forskellige grupper af insekter tilpasset sig livet i vand?
• Hvorfor driver insekter ikke bare med vandet ud i havet?
• Hvordan klarer insekter sig både i vand og udenfor?
• Hvorfor er vandløbsinsekter vigtige at kigge på, når man vurderer om vandløb er forurenede?
• Er der også vandløbsinsekter som er sjældne, fredede eller rødlistede?
• Hvordan står det i det hele taget til med de danske ferskvandsinsekter?
• Har vi arter, som man ikke finder i andre lande?
• Nogle arter er så sjældne, at de er beskyttet internationalt – hvorfor?
• Lever døgnfluer kun ét døgn?
• …samt mange andre

Du er her: ForsideArrangementINSEKTERNES FASCINERENDE LIV (2) – SOMMERFUGLE OG VANDLØBSINSEKTER