HVORDAN IS OG VAND DANNEDE DANMARK

12/11/2019

Rønde Gymnasium, lokale GeoboXen, Kr. Herskindsvej 6, Rønde

Dato: Tirsdag 12/11
Pris: Gratis deltagelse – tilmelding ikke nødvendig. Der er mulighed for at købe kaffe og kage.
Kontaktpersoner: Rektor Sven Gaardbo, Rønde Gymnasium, tlf. 8637 1977, Mona Thomassen, tlf. 6178 2697, og Joy Klein, tlf. 8636 7160
Undervisere: Professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, og lektor i geologi Nicolaj Krog Larsen, Institut for Geoscience og Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet

LIVESTREAMING FRA SØAUDITORIERNE, AARHUS UNIVERSITET

Det danske landskab bærer tydeligt præg af at være dannet af is og vand: Vi har alle bemærket smeltevandsletter og morænelandskaber samt store sten som blev medbragt af isen fra Norge eller Sverige under de seneste istider. Men hvornår og hvordan er det danske landskab blevet skabt – og hvad er forbindelsen til de skandinaviske bjerge?

I første del af foredraget kan du høre om hvordan klima og pladetektonik over det meste af Jorden konkurrerer om bjergenes højde og form. Dernæst vil du høre om hvordan istiderne omformede bjergene i Norge og Sverige og frigjorde de materialer, som senere endte med at udgøre det danske landskab. Hør endvidere om hvordan forskerne i et nyt laboratorium på Aarhus Universitet bruger kosmisk stråling og computersimuleringer til at afsløre hvordan Skandinaviens bjerge med høje flader og dybe fjorde har udviklet sig over millioner af år.

I anden del af foredraget vil du se highlights fra den nyeste forskning i istidernes Danmark. Med nye digitale terrænkort vil sløret blive løftet for helt nye detaljer i istidslandskaberne fra forskellige dele af Danmark. Du vil også se eksempler på de enorme mængder ler og sand, isen og vandet flyttede rundt på. F.eks. blev der alene i Vendsyssel under den seneste istid, Weichsel-istiden, hvert år aflejret ler og sand svarende til 200.000 lastvognlæs – og det stod på i 100.000 år.
Istiderne har også indflydelse på hvordan landskabet udvikler sig i dag, idet eftervirkningerne fra isens tyngde stadig får det meste af Danmark til at hæve sig – og det er gode nyheder, da havspejlet nu stiger som følge af global opvarmning.

DET ER IKKE LÆNGERE NØDVENDIGT AT MELDE SIG TIL LIVESTREAMING-ARRANGEMENTER.
SE BORT FRA NEDENSTÅENDE TILMELDINGSFELT ─ MØD BARE OP!

Du er her: ForsideArrangementHVORDAN IS OG VAND DANNEDE DANMARK