HOLBERG – FORSKERTURNÉ

Dato/klokkeslæt

02/05/2019
19:00 - 21:00

Sted
Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørre Allé 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1267
Dato: Der resterer: 1 torsdag: 2/5
Pris:
75 kr. pr. forelæsning inkl. sandwich og et glas vin – har du lyst til det – så kom kl. 18.30
50 kr. pr. forelæsning uden sandwich og vin
Oplys holdnummer samt dato(er) ifm. betaling ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833
Undervisere: Hver aften – nyt emne – ny forelæser


I år sætter Folkeuniversitetet fokus på Ludvig Holberg med en forskerturné med udgangspunkt i Ludvig Holbergs forfatterskab, samtid og betydning for litteratur- og teaterhistorien. Turneen kommer i anledning af, at Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Aarhus Universitetsforlag i februar 2019 udkommer med sidste bind af ”Holberg – Ludvig Holbergs hovedværker” – en oversættelse og opdateret udgave af Holbergs hovedværker. Udgivelsen markeres ved at udbyde foredrag om Holberg over hele landet.

Forskerturneen er støttet af AP Møller Fonden.

I Syddjurs Folkeuniversitet kan du deltage i følgende foredrag:


HOLBERGS KOMEDIER MED ”DEN STUNDESLØSE” SOM EKSEMPEL

Dato: Torsdag 11/4
Underviser: Lis Norup, adjunkt i nordisk sprog og litteratur, Aarhus Universitet

Wilhelm Marstrand: Vielgeschreys genvordigheder

Ludvig Holberg var den, der skabte komedien på dansk. Han har givet dansk litteratur og teater nogle af dets mest ikoniske figurer, der på unikke måder udstiller ufornuft og selvhøjtidelige personer. Fra Erasmus Montanus og Jean de France til Jeppe på Bjerget og den politiske kandestøber, som alle er blevet optaget som arketyper i det danske sprog. Men hvad er det, der gør Holbergs komedier så ikoniske? Hvad kendetegner en holbergsk komedie?

I Holbergs komedie ”Den Stundesløse” (1723) vil en far, den fortravlede godsejer Vielgeschrei, have sin datter Leonora gift med en tørvetriller af en bogholder. I latterens syrebad diskuterer Holberg i ”Den Stundesløse”, om en faders myndighed er absolut, eller om en datter, hvis hjerte tilhører en anden, har lov til at forpurre sin faders planer, når han vil bortgifte hende mod hendes vilje. Komedien handler således om en myndigheds- og trolovelseskonflikt. Men den handler også og ikke mindst om Vielgeschrei som et menneske, underlagt stundesløshedens fortvivlende tvang. Alt sammen tilsat kaglende høns og en geskæftig tjenestepiges intriger.


HOLBERG PÅ KANTEN TIL EN NY TID

Dato: Torsdag 2/5
Underviser: Professor emeritus Svend Erik Larsen, Aarhus Universitet

Wilhelm Marstrand: Per Degn synger for en snaps

Ludvig Holberg var ikke bare en mand af det attende århundrede. Han var også en mand, der så ind i en fremtid, han ikke kendte, men prøvede at forberede sig på. Det gjorde han ved at kaste nogle af de kendte normer og regler op i luften og se på, hvad der skete, når de faldt ned igen. Hvad med kvinders rolle? Hvad med religion? Men han gjorde det også ved at diskutere, hvordan fremtiden kunne formes med hensyn til moral, demokrati og menneskers samfundsengagement.

Først og fremmest ville han opdrage mennesker til at tænke selv ved hjælp af humor, kritik og fornuft. Det vil vi høre om gennem komedier, digte og essays.


 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementHOLBERG – FORSKERTURNÉ

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk