HISTORIE

24/01/2022

AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft

Datoer: 2 mandage: 24/1, 7/2
1 forelæsning:     100 kr.
Oplys dato ifm. tilmelding ved valg af en enkelt forelæsning
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere

FRANSKMÆND, DER BLEV DANSKE: FRA HUGUENOTTERNE TIL PRINS HENRIK

Underviser: historiker Rasmus Wichmann

Grev Saint-Germain

Historiker Rasmus Wichmann fortæller om både kendte og glemte danskere, der tilfældigvis blev født i Frankrig.

Eller er det virkelig et tilfælde? For Danmark og Frankrig har nogle særlige bånd, især skabt af huguenotterne – franske protestanter på flugt.

Navne som Turéll og la Cour er siden blevet så danske som nogen,

Andre franskmænd blev inviteret herop – såsom grev Saint-Germain, der skulle indlede en reform af den danske hær, men som skulle grueligt meget igennem.

DEN ANDEN BESÆTTELSE… TYSKE FLYGTNINGE I DANMARK 1945-49

Underviser: John V. Jensen, museumsinspektør, Vardemuseerne

Øksbøllejren

I besættelsens sidste måneder ankom ca. 250.000 tyske flygtninge til Danmark. Krigshandlingerne på Østfronten fik nazisterne til at evakuere millioner af mennesker til det vestlige Tyskland og Danmark. De tyske flygtninge blev efter besættelsen interneret i lejre – bl.a. i Oksbøl med 36.000, Danmarks femte største by i en periode.

Eftertidens holdning til historien om de tyske flygtninge har gennem de senere år været stærkt omdiskuteret. Var der, som nogen har ment det, tale om den største humanitære katastrofe i Danmarkshistorien, eller løstes opgaven tilfredsstillende under de vanskelige betingelser?

Historien om de tyske flygtninge har været overset, men er yderst tankevækkende og aktuel. Foredraget baserer sig på foredragsholderens bog: ”Tyskere på flugt” (Aarhus Universitets Forlag).

Vi skal også høre om tilblivelsen af det nye museum “FLUGT” i det gamle lejrområde. Efter planen åbnes det i 2022.

Du er her: ForsideArrangementHISTORIE