HISTORIE: GENERAL RYE OG NAPOLEON

Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft

Datoer: 2 torsdage: 24/10, 7/11
1 forelæsning: 100 kr.
Oplys holdnummer samt dato ifm. betaling ved valg af en enkelt forelæsning
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833
Undervisere: Hver aften – nyt emne – ny forelæser

GENERAL RYES MARCH OVER DJURSLAND

Dato: Torsdag 24/10
Underviser: Historiker Vilfred Friborg Hansen

I år er det 170 år siden, general Olaf Rye gennemførte en af den danske militærhistories største bedrifter. Det lykkedes ham at lokke en større tysk styrke efter sig op gennem Jylland, og dermed væk fra Fredericia. Det lykkedes også at få tyskerne til at tro, at marchen gik mod Limfjorden og sikkerhed i Nordjylland, men i stedet drejede Rye overraskende ind over Syd-Djursland, opbyggede en stærk befæstning i bakkerne ved Rønde og gik derfra mod Helgenæs, hvor der i forvejen var opbygget et stærkt skanseanlæg til beskyttelse af en udskibning af tropperne.

Ryes tropper ankom til Fredericia, hvor danskerne dermed kom i overtal og vandt en bemærkelsesværdig sejr i udfaldet fra Fredericia 6. juli 1849. Det vendte krigslykken, og Treårskrigen endte med dansk sejr i 1851.

Vilfred Friborg Hansen har forsket i de dramatiske dage på Djursland for 170 år siden og udgivet en bog, der kan købes ved foredraget til favørpris 100 kr.

NAPOLEON BONAPARTE – FRA STORHED TIL FALD

Dato: Torsdag 7/11
Underviser: Historiker Kaare Kristensen

I 2019 er det 250 år siden, at Napoleon blev født på øen Korsika, hvor sproget var en italiensk dialekt. I dette billedforedrag følger vi hans utrolige liv og karriere indtil hans deportation til øen Skt. Helena, hvor han døde af kræft som 51-årig i 1821. Napoleons liv skal ses i forbindelse med Den franske Revolution, og vi hører om baggrunden herfor.

Vurderingen af Napoleon spænder vidt: Fra tyran til genial. Men alle er enige om, at han var højt begavet og en af verdens største hærførere. Napoleon skrev ømme kærlighedsbreve til sin første kone Josephine, men vi hører også om soldaternes forfærdelige lidelser under det katastrofale felttog til Rusland i 1812.

Du er her: ForsideArrangementHISTORIE: GENERAL RYE OG NAPOLEON