HEARTS & MINDS – GENERATIONER

Dato/klokkeslæt

31/10/2019
19:00 - 21:00

Sted
Aktivitetshuset, Festpladsen, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1310
Datoer: Torsdag 31/10
Det er muligt at starte forelæsningen med en sandwich fra Strandvejens bageri kl. 18.30
Tid: Sandwich kl. 18.30
Tid: Forelæsning kl. 19.00-21.00.
Pris: Hver forelæsning:
50 kr. inkl. kaffe / småkager i pausen
75 kr. inkl. sandwich og drikkevarer kl. 18.30
Oplys holdnummer samt dato ifm. betaling ved valg af en enkelt forelæsning
Kontaktpersoner (ikke for tilmelding): Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Undervisere: Hver aften – nyt emne – ny forelæser


Æblet falder ikke langt fra stammen. Biologien blander sig i skæbnen. Barndommen præger voksenlivet. Også vennekredsen spiller en rolle. Og samtidig er vi børn af tiden – tænk bare på etiketter som ’Den fortabte generation’, ’68’erne’ og ’Generation X, Y og Z’.

For femte år i træk holder Folkeuniversitetet i Aarhus vidensfestivalen Hearts & Minds, som i 2019 sætter spot på emnet ’Generationer’ – og hvad det er, der gør os, vores forældre, bedsteforældre og børn til dem, vi er. Festivalen er landsdækkende med 79 arrangementer i over 20 byer. I Syddjurs Folkeuniversitet kan du deltage i følgende:


 

SIG DET MED NEGER

Dato: Torsdag 5/9
Underviser: Søren Hein Rasmussen, ph.d. i historie og forfatter, MegaNørd


Selvom de ikke har til hensigt at såre nogen, og de faktisk bare taler, som de altid har gjort, oplever mange i dag, at deres måde at tale om f.eks. andre folkeslag bliver angrebet. Hvorfor skal vi pludselig kritiseres for at bruge ord og vendinger, som ellers hidtil har været gode nok? Og som endda har været benyttet gennem generationer?

Men hvilke betydninger har der til forskellige tider været koblet til vores konkrete sprogbrug om fremmede folk? Vi ser nærmere på, hvordan gamle opfattelser og betydninger kan rejse med sproget og kulturen fra vore forældres og bedsteforældres tid – uden at vi måske er bevidste om det.


 

DANSK SOM DE TALTE DET I ”MATADOR”

Dato: Torsdag 31/10
Underviser: Ole Lauridsen, lektor emeritus i undervisning og læring, Aarhus Universitet


Tv-serien ”Matador” har siden sin første udsendelse i 1978 været en vigtig del af den danske kulturarv med historien om provinsbyen Korsbæk i årene 1929-1947 og karakterer som Maude, Grisehandleren, Misse Møhge og Hr. Schwann.

”Matador” er blevet endevendt og analyseret om alt fra provinsbymiljøet, persongalleriet til maden og moden – men sproget har endnu ikke været under lup. Det gør vi noget ved i dette foredrag, hvor vi skal høre, hvorved ”Matador”-dansk adskiller sig fra vor tids dansk. Vi dykker ned i korrekthed i udtale og grammatik – og manglen på samme – på tværs af generationer og samfundslag i ”Matador”. Og vi sammenligner det selvfølgelig med nutidens danske sprog.


Hearts & Minds festivalen er støttet af Nordea-fonden


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementHEARTS & MINDS – GENERATIONER

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk