GRØNLANDS INDLANDSIS

Dato/klokkeslæt

24/11/2020
18:45 - 21:00


Dato: Tirsdag 24/11
Pris: Fri entré (ingen tilmelding)
Steder: Forelæsningerne vises hos følgende værter i Syddjurs Kommune:
Rønde Gymnasium, Kr. Herskindsvej 6, lokale GeoboXen, 8410 Rønde
Ryomgård Bogcafé, ”Posthuset”, Ndr. Ringvej 7B, 8550 Ryomgård
Rosmus Skole, Bispemosevej 5, Rosmus, 8444 Balle
Kontaktpersoner hos Syddjurs Folkeuniversitet: Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Undervisere: Professor i kvartærgeologi Nicolaj Krog Larsen, Globe Institute, Københavns Universitet, og professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet


LIVESTREAMING FRA SØAUDITORIERNE, AARHUS UNIVERSITET

Vi hører ofte i medierne at Indlandsisen på Grønland smelter, og at en total afsmeltning ultimativt kan føre til en global stigning i havspejlet på op til 7 m. Men hvad ved vi egentlig om Indlandsisen? Hvor længe har den eksisteret? Hvad gemmer sig i grunden under isen? Og hvor følsom er isen over for klimavariationer? Det er nogle af de spørgsmål du får belyst under foredraget.

Du får også indsigt i hvornår Indlandsisen blev dannet og hvordan Grønland så ud før isen kom. Hør endvidere om hvordan Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og har dannet nogle af verdens mest spektakulære fjordsystemer. For at kunne aflure isens evne til at forme landskaber, udnytter forskerne bl.a. at elementarpartikler fra supernovaer og Big Bang skaber nye isotoper i det grønlandske grundfjeld.

Forskerne har i de senere år løftet sløret for hvilke hemmeligheder der gemmer sig under Indlandsisen – bl.a. har de fundet meteorkratere og kanaler på størrelse med Grand Canyon. Fundet af meteorkraterne er så nyt at undersøgelserne endnu ikke er afsluttet. Under foredraget vil du høre om hvordan arbejdet med at datere meteorkraterne skrider frem samt hvilken effekt meteornedslagene måske havde på datidens klima.

Hør afslutningsvis om hvordan den globale opvarmning påvirker Indlandsisen i dag, og hvad fremtiden byder på – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt?


 


Du er her: ForsideArrangementGRØNLANDS INDLANDSIS

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk