FRA TIRSTRUP FLYVEPLADS TIL AARHUS AIRPORT

Kolind+, Bugtrupvej 33, Kolind

Dato: Onsdag 20/11
Pris: 50 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833
Underviser: Historiker Vilfred Friborg Hansen

Tirstrup Flyveplads under krigen (Mistel-fly)

Der var usædvanlig stor interesse, da vi i efteråret arrangerede et foredrag med Vilfred Friborg Hansen om 1. Verdenskrig i Kolind. Ikke mindst fordi der også var lokale vinkler på det. Vi har derfor bedt Vilfred om at holde foredraget om den lokale Tirstrup Lufthavn.

Foredraget handler især om tyskernes anlæg af ”Fliegerhorst Tirstrup”, som pladsen hed på tysk. ”Et totalt meningsløst anlæg” – krigen var jo for længst afgjort, og flyvepladsen blev ikke engang færdig, før befrielsesbudskabet lød. ”Et af de største svindelnumre i nyere tid”, har nogle kaldt anlægget med henvisning til alle de svindlerier, der foregik i forbindelse med byggeriet.

Men endnu i dag er hele området omkring og på flyvepladsen fyldt med bunkers, flyverskjul, rester af kanonstillinger og tyske bygninger – dem skal vi se billeder af. Vi skal også høre om de store flygtningelejre i Gråskegård, Tirstrup og Stabrand.

Og endelig skal vi høre om den indædte, men forgæves, kamp efter besættelsen for at få Tirstrup Lufthavn afløst af en stor østjysk international lufthavn ved Hammel eller Thomasminde. Debatten er blevet kaldt ”the never ending story” – men måske har den alligevel på det sidste fået en happy end?

Du er her: ForsideArrangementFRA TIRSTRUP FLYVEPLADS TIL AARHUS AIRPORT