FOREDRAG PÅ FREGATTEN JYLLAND

Dato/klokkeslæt

09/09/2021
10:00 - 12:00

Sted
Auditoriet i Museumsbygningen ved Fregatten Jylland, S.A. Jensens Vej 4, Ebeltoft


Holdnummer: 1283
Dato: Tre torsdage: 9/9, 16/9, 23/9 (UDSAT FRA FORÅR)
Pris:
3 forelæsninger:  275 kr.
2 forelæsninger:  200 kr.
1 forelæsning:     100 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Karen Louise Juhl Christensen, (Fregatten Jylland), tlf. 8634 1099, og Knud Thorgaard,
tlf. 8634 1923
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere


Vi har fortsat et spændende samarbejde med Fregatten Jylland om foredrag om søfart og maritime forhold. I dette efterår er det blevet til tre.


PETER WILLEMOES – KONGEDYBETS HELT

Dato: Torsdag 9/9 (forelæsningen er flyttet fra 25/2)
Underviser: Historielærer og foredragsholder Kaare Kristensen

Mens Napoleonskrigene rasede i Europa, kæmpede den 17-årige løjtnant Peter Willemoes indædt mod den berømte engelske admiral Nelson under Slaget på Københavns Red i 1801. Vi følger Willemoes’ liv fra opvækst i Assens til hans død ved Sjællands Odde som 24-årig i 1808.

Danmark var et af de europæiske lande, der led størst tab under Napoleonskrigene, og vi hører om baggrunden for stridighederne med England og om Københavns bombardement og englændernes tyveri af flåden i 1807. Der blev etableret forsvarsskanser i bl.a. Ebeltoft, og Anholt blev besat med slemme følger. Danmark gik bankerot i 1813 og tabte Norge i 1814. I sandhed en svær tid!


HVERKEN UBESINDIG ELLER FRYGTSOM – DRAMATISKE BERETNINGER FRA FLÅDENS HISTORIE

Dato: Torsdag 16/9 (forelæsningen er flyttet fra 4/3)
Underviser: Marinehistoriker Søren Nørby

Christian Mølsted: Ombord på fregatten “Niels Juel”

Marinehistoriker Søren Nørby gæster igen Ebeltoft og Fregatten. For to år siden var det de dramatiske begivenheder, da flåden blev sænket d. 29. august 1943, der blev rullet ud.

Denne gang tager Søren Nørby udgangspunkt i sin bog ”Hverken ubesindig eller frygtsom”, hvor der fortælles elleve dramatiske beretninger fra Flådens virke. Fra kampen mod algeriske korsarer i 1700-tallet over krigene i 1848-51 og 1864 til 2. Verdenskrig og vor tids indsatser mod pirater ved Afrikas Horn.

Det er beretningen om de søofficerer og orlogsgaster, der ofte fjernt fra Danmark gennem tiderne har gjort deres bedste for at udføre ordrer fra kongen eller Danmarks regering. Med deres egne ord fortæller de, hvordan de oplevede kampene på kanondækket, på broen, i riggen og i maskinrummet.

Titlen på bog og foredrag er den danske admiral Niels Juels motto, som har stået som en ledetråd for danske søofficerer siden 1700-tallet.


GÆSSENE ELLER REDEN FØRST? EBELTOFT SOM SØKØBSTAD

Dato: Torsdag 23/9 (forelæsningen er flyttet fra 18/3)
Underviser: Museumsinspektør Lea Glerup Møller, Ebeltoft

Siden i hvert fald slutningen af 1200-tallet har der ligget huse på det sted, vi nu kender som Ebeltoft. Byens opståen var betinget af nærheden til vigen og den gode naturhavn, der fandtes her.

Ebeltofts udvikling i opgangs- og nedgangstider hang uløseligt sammen med havnens udvikling, men den voldte til tider meget store problemer. I en tid, hvor transport over land var langsommelig og besværlig, var søfarten livsnerven for den lille købstad langt fra alfarvej.

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementFOREDRAG PÅ FREGATTEN JYLLAND

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk