FOREDRAG PÅ FREGATTEN JYLLAND

Dato/klokkeslæt

02/10/2019
19:00 - 21:00

Sted
Auditoriet i Museumsbygningen ved Fregatten Jylland, S.A. Jensens Vej 4, Ebeltoft


Holdnummer: 1283
Dato: Onsdag 2/10
Pris: 100 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Anne Damsgaard Kammer, (Fregatten Jylland), tlf. 8752 1865, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Underviser: Dr.med. Ole Sonne, lektor emeritus i fysiologi, Aarhus Universitet. Frivillig videnskabelig medarbejder ved Fregatten Jylland


Samarbejdet med Fregatten Jylland fortsætter. Og det er naturligvis om emner, der fortæller om Danmarks dramatiske historie med baggrund i det omgivende hav og den skibsfart, der er knyttet hertil.

 

SYGDOMME HOS SØFARENDE I HISTORISK PERSPEKTIV

Sejlads har alle dage været forbundet med farer: Forlis, stranding, overisning, brand, infektionssygdomme (herunder kønssygdomme), hvor Venedig allerede i 1127 indførte nogle karantæneregler (som stort set er gældende i dag), fejlernæring, fald fra riggen, traumer – listen er lang.

Ved overgangen fra sejl til damp reduceredes antallet af dødsfald ombord dramatisk, hvilket indikerer, at fald fra riggen var en betydelig erhvervsrisiko. Det samme skete, da man fik styr på kosten og specielt fødevarer med et passende indhold af C-vitamin. Skørbug (C-vitamin-mangel) har gennem tiderne kostet mange søfarende livet, flere end faldne ved søslag.

Isolation og manglende kontakt med familien var blot et af de psykiske traumer, som ikke mindst mandskabet på olietankere oplevede, da de lagde til ved terminaler langt fra byerne.

Forelæsningen forsøger at komme kompasset rundt.


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementFOREDRAG PÅ FREGATTEN JYLLAND

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk