FOREDRAG PÅ FREGATTEN JYLLAND

Dato/klokkeslæt

13/10/2022
10:00 - 12:00

Sted
Auditoriet i Museumsbygningen ved Fregatten Jylland, S.A. Jensens Vej 4, Ebeltoft


Holdnummer: 1226
Datoer: Tre torsdage: 13/10, 3/11, 24/11
Pris:
3 forelæsninger: 275 kr.
2 forelæsninger: 200 kr.
1 forelæsning:     100 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Anne Damsgaard Kammer, tlf. 8752 1865, (Fregatten Jylland), og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere


I samarbejde med Fregatten Jylland kan vi her til efteråret 2022 præsentere tre fortællinger om vigtige og spændende maritime emner.


 

DE SIDSTE SEJLSKIBE – SMÅSKIBSFARTEN OMKRING VERDENSKRIGENE

Dato: Torsdag 13/10
Underviser: Benjamin Amussen, ph.d., museumsinspektør på M/S Museet for Søfart

Anna, Kronborg

I dette foredrag tager museumsinspektør og historiker Benjamin Asmussen os med på en rejse til en tid, der kun er et øjeblik siden, men samtidig markerer afslutningen på over tusind års historie om sejlskibet i erhvervsfart.

Engang var de danske havne fyldt med skonnerter, galeaser og jagter, der bragte varer og råmaterialer rundt i Danmark og nabolandene. Men i løbet af det 20. århundrede forsvandt de næsten helt, sammen med den teknologi, der havde drevet dem frem, nemlig sejlet.

I foredraget belyser vi deres sidste tid, overgangen til motordrift og sejlets renæssance under 2. Verdenskrig. Vi ser nærmere på tiden, skibene, menneskene, økonomien og sejladsen.

Benjamin Asmussen er museumsinspektør på M/S Museet for Søfart, hvor han har formidlet og forsket i Danmarks søfartshistorie gennem mange år. I 2010 udkom hans bog ”De sidste sejlskibe” fra forlaget Maritim Kontakt, som er grundlaget for foredraget.


 

KRIGSSEJLERNE 1939-1945

Dato: Torsdag 3/11
Underviser: Gustav S. Hansen, foredragsholder

Foto: Frihedsmuseet

Den 9. april 1940 blev 6.300 danske søfolk afskåret fra Danmark. Andre 6.000 danske søfolk kom til at sejle i hjemmeflåden, hvor de udførte mange pligtrejser for det danske samfund. Omkring 2.000 danske søfolk, hvoraf omkring 100 endnu ikke var fyldt 17 år, kom aldrig hjem igen.

Allerede fra krigens start i september 1939 mødte søfolkene krigens grusomheder på havet. På trods af regeringens samarbejdspolitik, var søfolkene med til at holde Danmark inde i varmen hos de allierede. Denne heltemodige indsats, som søfolkene ydede, har i eftertiden aldrig fået den fortjente opmærksomhed i deres eget hjemland.


 

HVAD FUNDET AF TO SLAVESKIBE FORTALTE

Dato: Torsdag 24/11
Underviser: Jakob Olling, forfatter og journalist

Marinarkæologer i Caribien. Foto: Jeremy Borrelli

I året 1710 endte en dansk ekspedition med to slaveskibe frygteligt galt, da skibene først sejlede forkert, og dernæst blev ramt af mytteri. Ekspeditionen er blevet kaldt Danmarks svar på Bounty-mytteriet – men var langt mere alvorlig, når man ser på antallet af tabte menneskeliv. Efter mere end 300 år er skibene muligvis blevet genfundet i Caribien. Men sporene på havbunden rejser flere spørgsmål end de besvarer.

Dyk med ned i mysteriet om de to danske slaveskibe. Hvad gik der galt? Hvad skete der med de danske søfolk – og ikke mindst: Hvad skete der med de mange hundrede slaver ombord på skibene?

Forfatteren og journalisten Jakob Olling fortæller levende, underholdende og faktabaseret om den frygtelige men fascinerende rejse gennem et af kolonitidens mørkeste kapitler. Med udgangspunkt i de marinarkæologiske fund trækker vi linjer helt frem til i dag, når vi følger de mange spor, der alle krydses i det øjeblik, hvor ”Fridericus Quartus” og ”Christianus Quintus” gik til grunde.

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementFOREDRAG PÅ FREGATTEN JYLLAND

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk