FOREDRAG PÅ FREGATTEN JYLLAND – KINAFARERNE

16/09/2020

Auditoriet i Museumsbygningen ved Fregatten Jylland, S.A. Jensens Vej 4, Ebeltoft

Dato: Onsdag 16/9
Pris: 100 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Anne Damsgaard Kammer, (Fregatten Jylland), tlf. 8752 1865, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Underviser: Benjamin Asmussen, ph.d., museumsinspektør – M/S Museet for Søfart

KULTURMØDER OG NETVÆRK MELLEM KINA OG DANMARK-NORGE 1730-1840

Tepakning i Canto

I 1700-tallet begyndte i København en indbringende handel med Kina, drevet af danmarkshistoriens måske største og rigeste firma, Det Dansk Asiatiske Kompagni, der eksisterede fra 1732 til 1844.

Store summer blev tjent, personlige kontakter blev etableret og handelen skabte velstand både i København, i Danmark, i helstaten, i Østersøregionen og i Kina, men alligevel er meget af den glemt i dag. Vi kender næsten intet til de mennesker, der stod for disse kultur- og erhvervsmøder mellem danske og kinesiske købmænd og søfolk. Men ved hjælp af nye metoder og ny forskning kan vi alligevel sætte ansigter på nogle af disse mennesker. Samtidig kan vi fornemme de mange barrierer, der vanskeliggjorde mødet, både af sproglig, kulturel, juridisk og praktisk art.

Nye svar og spørgsmål kan komme ud af gamle kilder, så vi blive klogere på, hvordan 1700-tallets udfordringer blev overvundet – som måske endda kan gøre os klogere på vores nutid og det lignende kulturmøde mellem danskere og kinesere i dag

Museumsinspektør Benjamin Asmussen fortæller i dette foredrag om Asiatisk Kompagni – det succesrige firma, der stod for handlen – om den lange rejse til Kina, der varede mindst halvandet år, og især om de mennesker, der stod bag det hele. Mødet på tværs af kontinenterne satte sig spor på begge sider, og i foredraget følger vi dem på tværs af tiden.

Benjamin Asmussen er museumsinspektør på M/S Museet for Søfart, hvor han arbejder med udstillinger, Digital Humanities, forskning og at tilgængeliggøre museets samling for offentligheden. Han er uddannet historiker fra Københavns Universitet og siden ph.d. i virksomhedshistorie fra CBS.

Sidst i 2019 udkom hans anmelderroste bog “Kinafarerne – mellem kejserens Kina og kongens København”, som fortæller historien om et kulturmøde og erhvervseventyr af de helt store, nemlig i 1700-tallets globale verden.

Du er her: ForsideArrangementFOREDRAG PÅ FREGATTEN JYLLAND – KINAFARERNE