FIRE NORDISKE ROMANER MED ET FÆLLES EKSISTENTIELT TEMA: ET OPGØR MED FORTIDEN

Dato/klokkeslæt

07/11/2023
10:00 - 12:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1289
Datoer: 4 tirsdage: 7/11, 21/11, 28/11, 5/12
Pris:
4 forelæsninger: 450 kr.     2 forelæsninger: 250 kr.
3 forelæsninger: 375 kr.     1 forelæsning:     125 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Hans Jesper Højlund, tlf. 5187 1580, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Underviser: Ole Juul, forfatter og foredragsholder, tidl. sognepræst


Over fire formiddage vil fire nordiske romaner fra nyere tid blive gennemgået og drøftet. Det er en fordel, men ikke en betingelse, at deltagerne på forhånd har læst bøgerne.

I de fire romaner er der et umiskendeligt tilhørsforhold til det land i Norden, som forfatteren kommer fra, samtidig med at romanerne er skrevet på en livs- og tilværelsestolkning, som er et studie værd.

Tidligere sognepræst, nu forfatter og foredragsholder, Ole Juul skriver om formen: ”I den første del af formiddagen vil jeg gennemgå den læste roman og trække hovedtemaer frem til drøftelse. Efter en kaffepause vil vi sammen drøfte de problemstillinger og temaer, som læsningen og gennemgangen har lagt op til.”


 

”NOGENLUNDE PÅ STØRRELSE MED UNIVERSET” AF JÓN KALMAN STEFÁNSSON (2017)

Dato: Tirsdag 7/11

Vi befinder os i Keflavik på Island, denne afsidesliggende flække, som er kendt for den sorte lava, den evige vind og den amerikanske militærbase, og et sted, hvor solen på en stille dag står op som et lydløst vulkanudbrud. Ari, en islandsk forfatter og forlægger, vender hjem for at se til sin far, der ligger for døden. Det bliver et møde med fortiden, med barndommen og ungdomsårene, moderen som døde, faderen som drak, de gamle venner, konen, som han forlod. Hvor stor kan sorgen over det tabte være? Ja, nogenlunde på størrelse med universet.


 

”HJERTET SLÅR OG SLÅR” AF JENS SMÆRUP SØRENSEN (2012)

Dato: Tirsdag 21/11

Hovedpersonen og jeg-fortælleren, den knap 60-årige Kristian, er på vej tilbage til sin barndomsegn nær Nibe, hvor hans far ligger syg. Bogens titel er dobbelttydig. Den hentyder både til faderens hjerte, der i stedet for at give op bare vedbliver at slå, så Kristians ophold ved dødslejet strækker sig over mere end en uge, men ligeledes til barndommens vold, hvor faderen slår og slår af hele sit hjerte og med udgangspunkt i sit hjerte. Igennem bogen vakler hovedpersonen mellem at acceptere dette, at faderen slog af sit hjertets godhed, og at dømme ham som en usympatisk mand, der brugte volden som en legitimering af sig selv.


 

”GENERTHED OG VÆRDIGHED” AF DAG SOLSTAD (1994)

Dato: Tirsdag 28/11

Vi følger den lettere alkoholiserede lektor Elias Rukla, der underviser ved Fagerborg Gymnasium. Under gennemgangen af Henrik Ibsens “Vildanden” bliver Elias slået af en pludselig erkendelse. Gymnasieeleverne virker på samme tid uinteresserede i den nye opdagelse. Frustrationen ulmer i den tømmermændsramte hjerne og folder sig ud, da han ikke kan slå sin paraply op på vej gennem skolegården. Her rammes han af et voldsomt raseri og overfuser de tilstedeværende elever. Hændelsen bliver for hovedpersonen på det ydre plan hans ultimative fald, men tillige et erkendelsesmæssigt vigtigt omslag i hans liv.


”ER MOR DØD” AF VIGDIS HJORTH (2020)

Dato: Tirsdag 5/12

Da Johanna som etableret billedkunstner vender tilbage fra USA til Norge i forbindelse med en meget omtalt udstilling af sine kontroversielle og dystre værker ”Barn og mor”, minimeres kontakten til forældrene, da de føler sig udstillet. Johanna vender derfor ikke hjem, da hendes far dør nogle år senere, og bruddet i familien er endegyldigt. Efter sin mands død vender Johanna dog igen tilbage til Norge med en udstilling og ikke mindst for at forstå og forsøge at nærme sig sin mor. Her gennemlever hun sine smertefulde erindringer fra barndommen. Romanen er en hudløs beskrivelse af en datters smertefulde opgør med sin familie, der aldrig så hende, som hun var, og ikke mindst med sin mor.

 


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementFIRE NORDISKE ROMANER MED ET FÆLLES EKSISTENTIELT TEMA: ET OPGØR MED FORTIDEN

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk