FEM FOREDRAG OM MUSIK – AFLYST

Dato/klokkeslæt

04/05/2021
10:00 - 12:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1260
Datoer: 3 tirsdage: 4/5, 11/5, 25/5 – AFLYST – VI LAVER ET NYT PROGRAM TIL EFTERÅR
Pris:
3 forelæsninger: 300 kr.
2 forelæsninger: 200 kr.
1 forelæsning:    125 kr.
Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Birthe Damgård Nielsen, tlf. 2947 6833, og Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923
Underviser: Cand.mag. i musikvidenskab Arne Kjær


Koncerter: BEGGE KONCERTER ER AFLYST
Koncertbilletter er forbeholdt deltagere i musikforelæsningerne. Der er et begrænset antal billetter. Alle billetter er A-billetter.
Pris for koncertbillet 4/3:   270 kr.
Pris for koncertbillet 15/4: 270 kr.
Oplys holdnummer (1260) samt dato(er) på koncert ifm. tilmelding og betaling

Seneste tilmeldinger til begge koncerter: 13/2 (med mindre der er udsolgt inden)


23/2: BENT SØRENSEN, EDWARD ELGAR OG MODEST MUSORGSKIJ – AFLYST

Edward Elgar

Bent Sørensens ”Evening Land”, komponeret på bestilling af New York Filharmonikerne, spiller op til to klassikere: Elgars smukke Cellokoncert og Modest Musorgskijs oplevelsesmættede ”Udstillingsbilleder”.

Oplæg til koncert “Aftenrødens musik” med Aarhus Symfoniorkester torsdag den 4. marts 2021 kl. 19.30. (Se også nedenfor).


6/4: ANTON WEBERN, GUSTAV MAHLER OG RALPH VAUGHAN WILLIAMS – AFLYST

Ralph Vaughan Williams

Anton Weberns opus 1, ”Passacaglia”, er stærkt inspireret af Brahms. – I ”Lieder eines fahrenden Gesellen” synger Gustav Mahlers farende svend om den fjerne kærlighed. – Vaughan Williams’ store vokalværk fra 1936, ”Dona nobis pacem” (Giv os fred) for soli, kor og orkester, rummer en indtrængende appel om fred.

Oplæg til koncert “Giv os fred” med Aarhus Symfoniorkester torsdag den 15. april 2021 kl. 19.30. (Se også nedenfor).


4/5: FORÅRETS MUSIK – AFLYST

Edvard Munch: Forår

Foråret har gennem tiden afsat sig mange musikalske spor. Vi følger dem hos Vivaldi (”De fire Årstider”), Mozart (klaverkoncert nr. 27) og Schumann (symfoni nr. 1, ”Forårssymfonien”).

Vi lytter til, hvordan foråret omsættes i melodi, rytme og klang. Emnet afrundes med udvalgte eksempler på danske forårssange.


11/5: MED EDVARD GRIEG OG CARL NIELSEN I TEATRET – AFLYST

Theodor Kittelsen: Peer Gynt i Dovregrubbens hall

Både Grieg og Nielsen har komponeret scenemusik til teatret. Det gælder Griegs musik til Henrik Ibsens dramatiske digt ”Peer Gynt” – samt Nielsens scenemusik til ”Aladdin eller Den forunderlige Lampe”, og til skuespillet ”Moderen” (som blev uropført 1920 i anledning af Genforeningen).

De nævnte værker er mest kendt i uddrag, bl.a. som suiter til koncertbrug. Der suppleres her med musikeksempler fra den originale scenemusik til belysning af den dramatiske kontekst.


25/5: KVINDELIGE KOMPONISTER FORTÆLLER MUSIKHISTORIE AFLYST

Clara Schumann

Fanny Mendelssohn Hensel, storesøster til Felix Mendelssohn, og Clara Schumann, gift med Robert Schumann, er to pianister og komponister fra den romantiske periode. Tidens sociale konventioner var med til at sætte rammer for kvinders musikalske udfoldelse: Et vilkår som de tacklede på hver deres måde.

Emnet perspektiveres med glimt fra middelalderen: Musik af Hildegard af Bingen – samt med eksempler fra nyere tid: Musik af franske Nadia Boulanger og af den nulevende russiske komponist Sofia Gubaidulina.


 

OM KONCERTERNE I FORBINDELSE MED FORELÆSNINGERNE – BEGGE KONCERTER ER AFLYST

KONCERT:
AFTENRØDENS MUSIK
Torsdag 4/3 kl. 19.30
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

Aarhus Symfoniorkester – dirigent Andris Poga
Solist: Andreas Brantelid, cello

B. Sørensen: Evening Land
E. Elgar: Cellokoncert
M. Musorgskij, arr. M. Ravel: Udstillingsbilleder

Musikhuset Aarhus skriver:

“Lyden af den danske sommer og musikalske billeder fra fjerne egne udstilles side om side med smertefulde toner fra første verdenskrig, mesterligt fremført af en dansk stjernecellist.

Andreas Brantelid er publikums yndling, og det forstår man godt. Den danske cellist har på kort tid markeret sig som en solist på internationalt niveau, og det er en stor fornøjelse at have ham tilbage på scenen i Aarhus. Ikke mindst, fordi han denne gang spiller en af de allermest elskede koncerter for instrumentet, nemlig Elgars dybt medrivende Cellokoncert.

Bent Sørensens Evening Land er et vemodigt minde om en dansk sommeraften – og Musorgskijs mageløse Udstillingsbilleder er bjergtagende, bevægende og billedskabende musik. Den fejende messingblæserindledning åbner for en farverig og fantasifyldt rundtur blandt Musorgskijs musikalske malerier. Det hele er lagt i hænderne på den fremadstormende dirigent Andris Poga, der med sin sikre fornemmelse for musikken og faste greb om orkestret allerede er ved at blive lidt af en favorit hos både orkestret og det aarhusianske publikum.”

 

KONCERT:
GIV OS FRED
Torsdag 15/4 kl. 19.30
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

Aarhus Symfoniorkester – dirigent Leif Segerstam
Solister:
Frederikke Kampmann, sopran
Palle Knudsen, baryton
Kor:
Aarhus Studiekor
Jysk Akademisk Kor

A. Webern: Passacaglia
G. Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen
R. Vaughan Williams: Dona nobis pacem

Musikhuset Aarhus skriver:

“Mødet med døden, en verden hærget af krig og ugengældt kærlighed. Livets yderpunkter formidles formidabelt og indtrængende af det 20. århundredes store mestre.

Bevægende og voldsomt. Fra Mahlers smukke sange om kærligheden og døden til Vaughan Williams’ indtrængende bøn om fred: Denne koncert viser os nogle af menneskehedens lyseste og mørkeste øjeblikke.

Vaughan Williams så musikken som civilisationens stemme i en tid, hvor én verdenskrig stadig strakte sine mørke vinger over Europa – og endnu en krig truede forude. Dona nobis pacem (Giv os fred) er skrevet i ikke bare én, men to kriges brutale skygger, og den er komponistens opråb til et Europa, der med heftige skridt marcherede mod en ny krig. ‘Dødens engel vandrer over landet’, advarede Vaughan Williams.

Weberns Passacaglia er inspireret af moderens død, og Mahler skaber i Lieder eines fahrenden Gesellen et helstøbt mikrokosmos af glæde, fortvivlelse og afklaring. Den fuldendte lykke og den sorteste fortvivlelse bliver formidlet af Palle Knudsen, der til daglig er solist på Det Kgl. Teater.”

 

Til begge  koncerter har vi reserveret A-billetter


Reservering og tilmelding

Tilmeldinger er lukket til denne event. Hvis der er oprettet venteliste, kan du læse om dette i teksten her over.

 


Du er her: ForsideArrangementFEM FOREDRAG OM MUSIK – AFLYST

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk