ER MODERSMÅLET I FARE?

Dato/klokkeslæt

05/10/2021
10:00 - 12:00

Sted
AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft


Holdnummer: 1308
Dato: Tirsdag 5/10 (forelæsningen er flyttet fra 9/3 hhv. 12/10)
Pris: 100 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard, tlf. 8634 1923, og Mona Thomassen, tlf. 6178 2697
Underviser: Sprogforsker Ole Lauridsen


Det er lykkedes os at få sprogforsker Ole Lauridsen, der er kendt fra programmet ”Sproghjørnet”, til at komme til Ebeltoft. Og som oplæg til foredraget denne tirsdag formiddag siger han: Mange er bekymrede for det danske sprogs fremtid. Bliver det opslugt af engelsk? Kværker ungdommen det? Bliver det ødelagt af folks sjusk?

Spørgsmålene er mange, og foredraget vil tage dem op et for et og samtidig give et strejftog gennem det danske sprogs historie fra senmiddelalderen frem til i dag. Fokus er ordene, for selvom vi kan låne meget forskelligt sprogligt ind (udtale, bøjning, sætningsbygning), er det først og fremmest ord vi kaster os over og det er dem, der er nemmest at få øje på.

Og det, vi vil få at se, er, at ord fra det fremmede altid har haft en egen magt over vores sprog. Dansk ordforråd har bevæget sig meget op gennem historien. På de andre sproglige områder (udtale, bøjning og sætningsbygning) har vores sprog til gengæld været meget stabilt gennem flere hundrede år. Det skal vi også se nærmere på.

Efter oplægget vil der være mulighed for at stille spørgsmål af enhver art – om sproget, forstås.


Reservering og tilmelding


 


Du er her: ForsideArrangementER MODERSMÅLET I FARE?

info@syddjurs-folkeuniversitet.dk

www.syddjurs-folkeuniversitet.dk