ENGELSK LITTERATUR FRA 1800-TALLET

06/03/2023

AKTIVITETSHUSET, FESTPLADSEN, Nørrealle 4, 8400 Ebeltoft

Datoer: Mandag 6/3, mandag 27/3
1 forelæsning:     100 kr.
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Joy Klein, tlf. 8636 7160, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Undervisere: Hver aften ─ nyt emne ─ ny forelæser

I forbindelse med forelæsningsrækken om ”Rule Britannia” vil vi gerne præsentere en lille del af den utroligt righoldige og spændende engelske litteratur. Det drejer sig om seks forfattere fra 1800-tallet: De realistiske og humoristiske sædeskildrende forfattere Jane Austen og Charles Dickens, samt de tre Brontë-søstre, der skrev dramatiske historier om altfortærende kærlighed, om vild natur og hvileløse genfærd.

JANE AUSTENS LIV OG VÆRKER

Jane Austen, tegnet af søsteren Cassandra (retoucheret)

Dato: Torsdag 26/1
Underviser: Mag.art. Leif V.S. Balthzersen

Den engelske forfatter Jane Austen (1775-1817) bliver ved med at være uhyre populær. Hun levede relativt tilbagetrukket sammen med sin familie hele sit korte liv, men hendes ganske få romaner, blandt andet ”Stolthed og fordom”, ”Fornuft og følelse” og ”Emma”, er siden de udkom – i første omgang anonymt – blevet læst og elsket af et stadigt voksende publikum verden over. Bøgerne er også filmatiseret utallige gange.

Foredraget er en introduktion til Jane Austens liv, hendes bøger og hendes samtid, og der er billeder fra de steder, hun har boet, herunder Bath og Chawton, samt eksempler på tidens musik og klædedragter – og en enkelt opskrift!

BRONTË-SØSTRENE

Brontë-søstrene

Underviser: Lise Lotte Frederiksen, forfatter, cand.mag. i dansk, engelsk og teatervidenskab

Et oplæg om Søstrene Brontës – Charlotte, Emily og Anne – bedste romaner og digte!

Især romanen ”Jane Eyre” og romanen ”Stormfulde Højder” bliver tolket og sat ind i en litteraturhistorisk og social sammenhæng.

Lise Lotte Frederiksen har flere gange besøgt landsbyen Haworth i Yorkshire, hvor familien levede, og hun arbejder p.t . på en bog om søstrene og deres bror.

Hvem var de? Hvad er myte og hvad er realitet? Hvorfor er de blandt de ypperste af Englands forfattere?

CHARLES DICKENS’ LIV OG VÆRKER

Charles Dickens

Underviser: lektor emeritus, PhD., Claus Schatz-Jakobsen, Institut for kulturvidenskaber, SDU

Der er flere gode grunde til, at Charles Dickens stadig, mere end 150 år efter hans død, fremhæves blandt verdenslitteraturens allerstørste fortællere, på linje med Shakespeare, Tolstoj og Stendhal: Hans gribende fortællestil og handlingsforløb, hans brogede persongalleri, hans stærke sociale engagement og indignation, samt de nye medier for skønlitterær publikation, som han var med til at udvikle.

Claus Schatz-Jakobsens foredrag vil dels give et litteraturhistorisk overblik over forfatterskabet, dels slå ned på enkelte af romanerne og fokusere på både ovennævnte træk og nogle af forfatterskabets blinde vinkler.

Du er her: ForsideArrangementENGELSK LITTERATUR FRA 1800-TALLET